Electe

Goran Penić i Orkestar harmonika u Subotici, 2. deo

I nastavljamo priču o tome kako su Goran PenićOrkestar harmonika AKUDUNS „Sonja Marinković“ osvojili većinu glasova subotičke publike u večeri 22. maja 2016. godine.

Modest Musorgski, verovatno nije ni sanjao da će u 21. veku, njegove Slike sa izložbe stvorene kao klavirski ciklus, biti izvođene u aranžmanu za orkestar harmonika. Upravo za ansambl od 40 harmonika, dirigent Goran Penić aranžirao je i ovu kompoziciju za svoj orkestar. Baš kao što je Musorgski muzički opisao svojom svitom, svaki od deset stavova predstavio je promenadu – šetnju od slike do slike na jednoj izložbi (njegovog prijatelja Viktora Hartmana). Orkestar je i ovo delo izveo sadržajno i varirajući temu kompozitora, muzički nas je mogao podsetiti na Noć muzeja koja je prethodila 22. maju.

I za kraj koncerta, dirigent Penić ostavio je pravu muzičku poslasticu – Danzon br. 2 orkestarsko delo meksičkog kompozitora Artura Markeza. Iako je ovo delo pisano za klasičan orkestarski sastav, članovi AKUDUNS „Sonja Marinković“ su Penićevim sjajnim aranžmanom, svojim instrumentima i elektronskim pomagalima uspeli da dočaraju zvuk solističkih instrumenata klarineta, oboe, klavira, violine, trube i pikola. Ovo delo savremene muzičke literature Meksika izražava i reflektuje plesni stil pod nazivom Dancon, čiji koreni se očituju u Kubi, ali takođe su i važan deo folklora meksičke države Verakruz.

[fsg_gallery id=“48″]

Nakon poziva na bis, publika je ogromnim aplauzom stojeći ispratila sve članove orkestra.

I na kraju koncerta dobili smo odgovore na sva naša postavljena pitanja sa početka. Da, i orkestar harmonika štimuje svoje instrumente. Moguće je i da orkestar koji čine različite generacije izvodi ceo koncert bez gledanja u note. To je način na koji prof. Penić uspeva da održi pažnju svih članova svog ansambla i kojim AKUDUNS “Sonja Marinković” postiže uspehe u zemlji i inostranstvu!

Stručna javnost komentariše ovaj događaj kao samo jedan u nizu uspešnih koncerata koje organizuje Electe, a čak i smatraju da za ovakve koncerte ulaznice treba da budu pristupačne, ali po višim cenama.

“Hvala svima na poverenju, vidimo se 5. juna na Koncertu za glas, klavir i mesec, 5. juna sa početkom u 21 čas!“ – rekla je za naš portal Tamara Štricki Seg, potpredsednica Electe.

Šta Vi mislite?