Electe

FEMUS otvara Koncertnu sezonu Subotice 2018

FEMUS festival otvoriće i ove godine Koncertnu sezonu Subotice. Od 16. do 18. februara, Internacionalni festival umetničke muzike održaće se osmi put u našem gradu, a takmičarski deo programa biće održan u Muzičkoj školi Subotica. Ove godine, na festival je prijavljeno više od devedeset takmičara iz Norveške, Austrije, Slovačke, Mađarske, Slovenije Crne Gore i Srbije. Članove stručnog žirija činiće međunarodni žiri u sastavu profesora
Laura Levai Aksin (Novi Sad, Srbija),
Lev Pupis (Ljubljana, Slovenija) i
Davor Reba (Zagreb, Hrvatska).

Kao i prethodnih godina, program festivala će obogatiti koncertni sadržaji u Velikoj većnici Gradske kuće s početkom u 20 časova:

Petak, 16. 2.
Svečano otvaranje „Njihove pesme ______ snovi“ – Kristijan Boroš – klarinet, Radoslava Vorgić – sopran, Vesna Milikić – klavir

Subota, 17. 2.
Anja Malkov – flauta, Filip Milisavljević – klavir

Nedelja, 18. 2.
Koncert laureata festivala Femus

Ulaz na sve programe u okviru festivala Femus je slobodan, te pozivamo sugrađane da prate i takmičarske i koncertne nastupe umetnika iz naše zemlje i i nostranstva.

 

Svečano otvaranje

16. februar, Velika većnica Gradske kuće, 20 časova
„Njihove pesme ______ snovi“ naziv je koncerta koji će publika prema svom doživljaju moći upotpuniti po završetku koncerta. Ovaj koncert otvorenog naziva provešće nas kroz misli nemačkih kompozitora koji su stvarali u doba muzičkog romantizma.
Svečano otvaranje Koncertne sezone Subotice i festivala Femus biće povereno umetnicima iz Novog Sada, i to Kristijanu Borošu – klarinet, Radoslavi Vorgić Žuržovan – sopran, Vesni Mišić Milikić – klavir. Oni će za subotičku publiku izvoditi dela Franca Šuberta, Roberta Šumana, Riharda Štrausa i Franca Lista.

 

Anja Malkov

17. februar, Velika većnica Gradske kuće, 20 časova
Drugo veče festivala biće posvećeno delima pisanim za flautu. Solističkim koncertom predstaviće se Anja Malkov mlada flautistkinja koja trenutno pohađa studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Laure Levai Aksin, a nastupiće uz klavirsku saradnju Filipa Milisavljevića, pijanistu koji je potekao iz našeg grada.
Anja Malkov je sa svojih dvadeset godina uspela da postigne izuzetne uspehe i dobitnica je brojnih priznanja u našoj zemlji i inostranstvu. Neke od najprestižnijih u poslednje tri godine su laureati na takmičenjima „Ohridski biseri“ (Makedonija), Festival ruske muzike „Boljšoj“ (Drvengrad), „Davorin Jenko“ (Beograd), Takmičenje duvača (Varaždin), „Anton Eberst“ (Novi Sad), Republičko takmičenje (Srbija). Nastupala je kao solista sa Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu, ali i učestvovala u projektu Beogradske filharmonije „Filhademiji“, a takođe nastupa i kao član drugih orkestara i kamernih sastava. Još mnogo toga izdvaja ovu mladu umetnicu od svojih kolega i koleginica, te vas pozivamo na ovaj koncert kako biste se i sami uverili u to.
Za ovo veče, mlada umetnica je odabrala dela sledećih autora muzike za flautu Georg Enesku, Georg Filip Teleman, Karl Rajneke i Andre Žolive.

 

Koncert laureata festivala Femus

18. februar, Velika većnica Gradske kuće, 20 časova
Po završetku takmičenja po kategorijama, na završnom Gala koncertu učestvovaće svi takmičari koji su u svojoj kategoriji osvojili prve zlatne nagrade, odnosno laureat nagrade. To znači da će subotička publika imati priliku da posluša najbolje takmičare festivala Femus 2018 iz svih disciplina od I do IV kategorije.
Nakon izvedenog programa mladih laureata, članovi žirija dodeljuju tri glavne nagrade festivala. Takođe, pored nagrada za učesnike, stručni žiri će dodeliti i nagrade najboljim muzičkim pedagozima i najboljim korepetitorima u svim takmičarskim disciplinama.

 

Više o festivalu Femus na: femus.info

 

Šta Vi mislite?