Electe

Koncert orkestra harmonika

Koncert orkestra harmonika Akademsko kulturno-umetničkog društva Univeziteta u Novom Sadu „Sonja Marinković“ će biti održan 22. maja 2016. godine u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20.00 časova.

Pod dirigentskom palicom Gorana Penića subotička publika će imati priliku da posluša sjajna izvođenja orkestra harmonika koji broji preko 40 članova. Ovaj orkestar izvodiće dela Bramsa, Divjakovića, Musorgskog i Markeza.

Ulaznice po ceni od 200 RSD mogu se nabaviti u Suvenirnici pod Gradskom kućom.

U NOĆI MUZEJA (subota, 21. maj), RADNO VREME SUVENIRNICE je od 16.00 do 22.00 časova!

Orkestar harmonika AKUDUNS „Sonja Marinković“ iz Novog Sada osnovan je 1951. godine i kroz svoj višedecenijski rad dokazao se kao sastav velikih muzičkih mogućnosti i visokih umetničkih dometa.

Danas, sastav orkestra čine učenici instrumenta harmonika, Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ kao i njihovi profesori, profesori muzičke škole „Josip Slavenski“ (Novi Sad), studenti Univerziteta u Novom Sadu ali i muzičari amateri.

Ovaj orkestarski ansambl harmonika predstavlja pravi spoj više generacija različitih profesionalnih i društvenih statusa koji iz ljubavi i hobija sviraju u orkestru.

AKUDUNS „Sonja Marinković“ na svom repertoaru ima dela različitih razdoblja i stilova, kao i savremena originalna dela pisana za orkestar harmonika, kao što su dela kompozitora: Karla Krombholca, Rudolfa Bručija, Ivana Kovača, Petra Ozgijana, Bruna Bjelinskog, Slavka Šuklara, Jindriha Felda, Stevana Divjakovića i drugih.

Jedan od najvažnijih ciljeva u radu orkestra je afirmacija harmonike kao akademskog instrumenta i popularizacija dela komponovanih za ovaj instrument. U velikom broju ostvarenih transkripcija i aranžmana, izvođenju orkestra znatno je doprinela majstorska upotreba baterije udaraljki i prisustvo diskretne elektronike.

Nagrade u poslednjem periodu pod dirigentskom palicom Gorana Penića
– Smederevo – Srbija (2003) – VIII internacionalna manifestacija „Dani harmonike“: Zlatni pehar (100 bodova)
– Castelfidardo – Italija (2003, 2009) – I nagrada i Grand prix trofej „Citta di Castelfidardo“
– Pula – Hrvatska (2005, 2007, 2009, 2013, 2015) – Međunarodni susret harmonikaša: I mesto u kategoriji orkestara, prelazni Kup grada Pule i Kup Grada Pule u trajnom vlasništvu kao apsolutnom pobedniku takmičenja i orkestru sa najviše bodova.
– Prag – Češka Republika (2006): IV Evropski festival orkestara: Plaketa “Excellent“
– Ruma – Srbija (2005, 2007, 2011, 2013) – Festival muzičkih društava Vojvodine: Zlatna plaketa (100 bodova), Nagrada žirija novinara, Nagrada Goranu Peniću za najuspešnijeg dirigenta festivala.
– Slavonski Brod – Hrvatska (2012, 2013) – Međunarodni susret orkestara harmonike „Bela pl.Panty”: I mesto, Prelazni Kup Grada Slavonskog Broda, Kup Grada Slavonskog Broda u trajnom vlasništvu kao apsolutnom pobedniku takmičenja sa najvećim brojem bodova.
11. World Music Festival – Insbruku /Austrija (2013) – U najtežoj i najzahtevnijoj kategoriji u konkurenciji 33 orkestra, osvaja 48.8 od mogućih 50 bodova, što je najbolje ocenjen orkestar od 210, koji su došli na takmičenje.

Šta Vi mislite?