Electe

Goran Penić i Orkestar harmonika u Subotici, 1. deo

Goran PenićOrkestar harmonika AKUDUNS „Sonja Marinković“, definitivno su osvojili većinu glasova subotičke publike u večeri 22. maja 2016. godine. Pod dirigentskom palicom prof. Penića, kompletan zvuk orkestra harmonika zazvučao je u Velikoj većnici i uvukao se u pore posetilaca.

Karneval u sastavu od četrdeset harmonika ušetao je te večeri u Veliku većnicu do scene i zauzeo svoja unapred rezervisana mesta. Dalo se primetiti odmah kao što je i najavljeno, da sastav orkestra čine različite generacije; učenici i profesori instrumenta harmonika, studenti, ali i muzičari amateri.

Štimovanje je započelo… Da li je moguće da se i ovi instrumenti štimuju? Zapitali su se mnogi u publici… Nešto tu nedostaje? Nekako ima baš mnogo prostora na podijumu… Ah, da, nedostaju pultevi sa notama. Čekaj malo, kako će neko uspeti da kontroliše šta to četrdeset članova jednog ansambla istovremeno svira?

Prof. Goran Penić s ponosom je prošetao kroz sredinu sale do orkestra i uz zahvalnost okupljenom auditorijumu, zauzeo dirigentski stav za početak koncerta.

Melodija prve kompozicije izvedene na ovom koncertu, svima je dobro poznata. Mađarska igra broj 1, Johanesa Bramsa. Potpuno novi zvuk za mnoge koji su prisustvovali koncertu. Nesvakidašnje, ali ipak svečano, donešena je tema, ali i celo delo. Još uvek skrivajući sve mogućnosti orkestra, tokom izvođenja, Mađarska igra je za čitav koncert predstavljala pravu malu muzičku uvertiru.

No, zapravo kao drugo delo usledela je Uvertira našeg savremenika Stevana Divjakovića. Nije bilo za očekivati da ovaj orkestar može toliko. Kako u dinamičko-agogičkom smislu, tako i u tehničkim zahtevima koje je sam kompozitor stavio pred orkestar. Nakon izvedbe Uvertire, izuzetno zahtevne kompozicije stvorene upravo za orkestar harmonika Stevana Divjakovića, Penić je na scenu pozvao i kompozitora. Publika ga je pozdravila gromoglasnim aplauzom, jer videti kompozitora na sceni uz orkestar i nije toliko česta prilika. Svojom pojavom, aplauzom, pokretima i pogledom, pokazao je zadovoljstvo i zahvalnost Goranu Peniću za izvođenje Uvertire.

Nastaviće se…

Galerija fotografija

2 komentara

    Šta Vi mislite?