Electe

Wenzel Fuchs – klarinetista svetskog glasa gostuje u Novom Sadu

Sa ponosom možemo da najavimo gostovanje jednog od najvećih klarinetista današnjice Venzela Fuksa (Wenzel Fuchs), koji će 8. i 9. marta održati seminar klarineta na novosadskoj Akademiji umetnosti i koncert u Gradskoj kući Novog Sada kao završni koncert masterklasa.

Svi zainteresovani za aktivno ili pasivno učešće mogu nas kontaktirati putem maila na electe.org@gmail.com. Potrebno je navesti ime i prezime učesnika, i naznačiti da li se prijavljujete za AKTIVNO ili PASIVNO učešće. Za uspešno prijavljivanje na seminar relevantan je odgovor organizatora.

„Šta čini rad sa berlinskim filharmoničarom tako jedinstvenim? Komunikacija, radost u sviranju, drugarstvo i kvalitet.”

Venzel Fuks (Wenzel Fuchs) dolazi iz regije u kojoj je tradicionalna duvačka muzika visoko cenjena. Inzbruški domaćin, potomak muzičke porodice, već je svirao klarinet kao dete u raznim muzičkim ansamblima. Nakon što je u početku učio u Kitzbuhelu i Insbruku, otišao je na muyičku akademiju u Beču, gde je imao priliku svirati kao zamena u bečkoj filharmoniji.

Karijeru je započeo kao glavni klarinetista Bečke nacionalne opere, nakon čega je prešao u Simfonijski orkestar austrijskog radija, i 1993. u Berlinsku filharmoniju. Fuks je aktivan i kao solista i kao kamerni muzičar, u Filharmonijskom duvačkom ansamblu, Filharmonijskim duvačkim solistima, Filharmonijskom oktetu i u Filharmonijskim prijateljima Beč-Berlin. Venzel Fuks (Wenzel Fuchs) predaje na Akademiji berlinskog filharmonijskog orkestra, predavao je na „Hanns Eisler” muzičkoj akademiji u Berlinu (od jeseni 2008. godine do leta 2012. godine), takođe je i gostujući profesor na Univerzitetu Geidai u Tokiju, Japan (od 2012. godine), radi i kao honorarni profesor na Šangajskom konzervatorijumu, i drži masterklasove širom sveta. Od oktobra 2015. godine je profesor na Mocarteumu u Salzburgu. Venzel Fuks uživa u skijanju i više od svega voli da provodi slobodno vreme sa svojom porodicom.

Satnica masterklasa:

Petak 08.03. 10:00h

Balać Slaven

Jovanović Pavle

Raičević Matija

Ćirović Dušan

Petak 08.03. 16:30h

Martinović Domagoj

Nagy Zoltan

Horvat Jaka

Derikrava Marko

Subota 09.03. 10:00

Sarapa Sebastian

Car Dominik

Šta Vi mislite?