Electe

FEMUS 10 – Gala koncert

FEMUS, jubilarni festival internacionalnog karaktera koji okuplja mlade umetnike flaute, klarineta i saksofona, zatvoren je Gala koncertom najboljih takmičara koji su u svojim kategorijama osvojili zlatne nagrade.

,,Poštovani posetioci, takmičari, roditelji, profesori i korepetitori,
Ovogodišnja, jubilarno deseto izdanje takmičenja Femus, skoro je pri kraju,ostao nam je samo još poslednji dio, finalni koncert. Proveli smo tri divna dana slušajući i otkrivajući mnoge mlade muzičare koji svakodnevno svoju energiju i trud ulažu u jednu od najlepših i najiskrenijih stvari, muziku. Čestitam svim kandidatima na tome i želim im da nastave da održavaju svoju ljubav i posvećenost muzici, jer toliko koliko ulažete u muziku, toliko vam ona i vrati svojim emotivnim bogastvom i bogaćenjem duše.
Želeo bih se zahvaliti organizatorima na izvrsnom radu, stvorili su vrlo domaće i ugodno radno okruženje u kojem je bilo zadovoljstvo raditi, i želim im uspješno vođenje takmičenja sve do sljedeče jubilarne dvadesete izvedbe a i dalje. Takođe želim se zahvaliti kolegama iz žirije, Beli Drahoš i Nikoli Srdiću na profesionalnoj i opuštenoj saradnji.
Svim učesnicima završnog koncerta želim lep i uspešan nastup, a vama draga publika ugodno slušanje.“ – Bile su reči profesora Oskara Laznika, predsednika žirija festivala FEMUS 2020 koje su otvorile Gala koncert održan 23. februara u Velikoj većnici Gradske kuće. Stručni žiri činili su profesori Bela Drahoš (Budimpešta), Nikola Srdić (Novi Sad) i Oskar Laznik (Ljubljana).

Najbolji među najboljima na FEMUSu 2020 bili su:

1st FEMUS prize – Laár Janka Éva, flauta 1. kategorija
2nd FEMUS prize – Csongár Márton, klarinet 2. kategorija
3rd FEMUS prize – Medvegy Nóra Napsugár, saksofon 2. kategorija

 

Prema glasovima publike najbolji finalista Gala koncerta bila je
Jóföldi Kata Sára – laureat 4. kategorije flaute.

Iz discipline flauta na koncertu laureata nastupili su: Laár Janka Éva (1. kategorija), Jóföldi Kata Sára (4. kategorija), Szokol Liliána (3. kategorija), Hidvéghi Regina Anna (pretkategorija). Mladi laureati za instrument klarinet bili su Liščinski Sergej (1. kategorija), Csongár Marton (2. kategorija) i Molnar Sara (pretkategorija). Jedina predstavnica discipline saksofona bila je Medvegy Nóra Napsugár, druga kategorija.

Nagrade za najbolje muzičke pedagoge:

Vincze Tünde – flauta
Pete Đuro – klarinet
Demjén Gábor – saksofon

Nagrade za najbolje klavirske saradnike:

Bajić Agneš – flauta
Duško Švonja – klarinet
Horváth Krisztina – saksofon

Nadamo se i radujemo druženju na festivalu #FEMUS2021!

Electe i Upravni odbor festivala

Fotografije: Zdenko Štricki

Šta Vi mislite?