Electe

VU ORCHESTRA na Festivalu evropskog filma Palić

VU ORCHESTRA iz Amsterdama će u nedelju, 17. jula sa početkom u 19 časova, na Velikoj terasi uz obalu palićkog jezera održati koncert umetničke muzike u sklopu Festivala evropskog filma Palić.

U toku letnjih meseci Electe nastavlja svoje aktivnosti na promociji umetničke muzike organizacijom koncerata u gradu, al i stručnim seminarima za mlade. Ono što nas očekuje na Paliću i u Subotici tokom jula meseca, najavljujemo upravo u ovom obaveštenju.

Kao i prethodne godine Electe dobija svoju ulogu u organizaciji muzičkog dela programa na Festivalu evropskog filma Palić. Ove godine festival se održava 23. put, na različitim lokacijama pored jezera Palić i u Subotici.

VU ORCHESTRA osnovao je holandski dirigent Otto Klap 1962. godine u okviru Free University of Amsterdam, a ovaj orkestar postao je nezavisna asocijacija 2014. godine. Iako je orkestar započeo svoj rad u sastavu malog kamernog ansambla, u poslednjih 50 godina proširen je u formu veličanstvenog simfonijskog orkestra.

VU ORCHESTRA jedan je od najvećih i po uzrastu najmlađih holandskih orkestara. Sve ovo ostvareno je zahvaljujući uloženim naporima članova i njihovog dirigenta Daan Admiraal. Orkestar obnavlja repertoar na svakih šest meseci i svaki projekat završava serijom koncerata. Ovaj orkestar često predstavlja muzičku pratnju horovima i solistima dok rade na svojim projektima.

Svake godine tokom letnje turneje VU ORCHESTRA putuje u drugu državu. Tokom poslednjih nekoliko godina boravili su u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Bugarskoj, Engleskoj i Estoniji. Godine 2012. kada je orkesar proslavljao svoj zlatni jubilej, VU ORCHESTRA je bio pozvan da nastupi u Rusiji. Velikim koncertima u San Petersburgu i u Moskvi predstavili su se veoma zahvalnoj publici.

Na Velikoj terasi pored Palića, VU ORCHESTRA, u nedelju 17. jula sa početkom u 19.00 časova izvodiće dela sjajnih francuskih kompozitora Kloda Debisija i Morisa Ravela, ali takođe i ruskog velikana Sergeja Rahmanjinova.

Nakon koncerta 17. jula, uloga Electe u okviru Festivala evropskog filma Palić se nastavlja koncertom Mladih kompozitora Vojvodine. Naime, prošlogodišnji nastup kamernog orkestra iz Novog Sada u okviru promocije savremenih kompozicija mladih kompozitora, veoma je zaintrigirao umetnički savet ovog festivala, te pozvao da ih kontaktiramo i pozovemo i ove godine.

Koncert muzike mladih kompozitora Vojvodine biće održan 22. jula u prostorijama Savremene galerije Subotica, sa početkom u 19.00 časova.

Poseta svim koncertnim programima umetničke muzike u okviru Festivala evropskog filma Palić je besplatna za sve zainteresovane posetioce!

Šta Vi mislite?