Electe

Electe dobitnik EFFE etikete!

S radošću javljamo da je Udruženje „Electe“ dobitnik etikete za 2017/2018. godinu, ovoga puta s naglaskom na festival FEMUS. Etiketu dodeljuje Evropska asocijacija festivala (EFA), koja je nosilac projekta „Evropa za festivale, festivali za Evropu“ (EFFE).

Evropska asocijacija festivala objavila je spisak dobitnika etikete EFFE za 2017/2018. godinu, a među njima je čak 45 festivala iz regiona Zapadnog Balkana. Među ovim festivalima nalaze se i komercijalne, turističke, umetničke, međunarodno već prepoznatljive, kao i manje manifestacije.

Za etiketu EFFE odabrano je čak 30 festivala iz Srbije, te pet iz Bosne i Hercegovine, sedam iz Crne Gore i dva iz Albanije, saopštio je ArtLink, partner Evropske asocijacije festivala za Zapadni Balkan.

Festivali su odabrani nakon detaljne evaluacije, koja je bila poverena nacionalnim ekspertima i evropskom žiriju.

Prema obrazloženju međunarodnog žirija EFA, kriterijumi su se odnosili pre svega na predanost humanosti i inkluzivnost.

“Upravo neopipljivi deo vrednosti umetnosti, za Evropu, leži u njenoj etičkoj velikodušnosti, a to je ono za šta se zalaže EFFE etiketa. Ove godine žiri je tumačio porodicu EFFE festivala sa inkluzivne tačke gledišta, prihvatajući njenu raznovrsnost od komercijalnih i turističkih, do umetničkih festivala, preko prepoznatljivih međunarodnih festivala, do amaterskih blaga, vodeći se predanošću festivala humanom i inkluzivnom društvu. Prepoznajući činjenicu da će EFFE etiketi biti potrebno dalje usredsređivanje, žiri je uveren u zajedničke ciljeve EFFE: da prigrli i udahne Evropu kao ideju zajedništva i uzajamnog razumevanja i odgovornosti prema svetu”, navedeno je u obrazloženju.

Umetnička direktorka ArtLinka Jovanka Višekruna Janković saopštila je da je međunarodni žiri, sa punim ubeđenjem, pružio raznovrsnim festivalima priliku da postanu deo nove festivalske zajednice i u njoj napreduju.

Impresioniran posvećenošću festivala iz regiona evropskom festivalskom pokretu, žiri je EFFE etiketom za 2017-2018. godinu je pozvao dobitnike da se priključe zajedničkom pokretu festivala za mir, solidarnost, umetnost, umetnike i otvorene razgovore, istakao je ArtLink.

Na otvoreni poziv za etiketu EFFE prijavilo se na stotine festivala iz Evrope, a za dobitnike tog priznanja EFA će organizovati konferenciju od 3. do 6. maja u Visbadenu, na kojoj će imati priliku za umrežavanje i sklapanje partnerstava.

 

Nosioci EFFE etikete u regionu

Nosioci EFFE etikete za 2017-2018. godinu iz Srbije su: ArtLink festival mladih talenata, Belgrade Design Week, Gitar art festival, Cinema City u Novom Sadu, Electe Subotica, Festival evropskog filma Palić, Fеstivаl Belgrade Saxpirience, Dani orgulja, Green Fest, Međunarodni festival harfe, Međunarodni pozorišni festival “Slavija”, Radost Evrope, Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS), Nušićijada, Operosa, Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica, Summer3p Palić, Internacionalni džez festival u Kragujevcu, festival “Krokodil”, Festival poezije „Trgni se! Pozija!“, Pozorišni maraton Sombor, Zmajeve dečje igre, Nova festival, Festival kamernih horova Kragujevac, Gitarijada Zaječar, Međunarodni folklorni festival ORFEO, Festival “Biserna grana”, Festival “Baby Exit”, Beogradski irski festival i FESTar Dancing Days.

Iz Bosne i Hercegovine eitektu EFFE dobili su: Festival bosanske drame i autora Zenica, Festival moderne umetnosti „arTz“, Međunarodni festival „Sarajevska zima“, Pozorišni festival „Petar Kočić“ i Tuzla Film Festival.

Iz Crne Gore su odabrani: Festival internacionalnog altenativnog teatra – FIAT, Čučka jeka, Guitar Art Summer Fest, Festival tamburaških orkestara, Festival pozorišta za decu Kotor, Operosa Foundation Festival i Podgorica Film Festival, a iz Albanije: International Albanian Brass Festival i Tirana Internationala Guitar Fest.

tekst preuzet sa: SEEcult.org

Šta Vi mislite?