Electe

Veče sa posebnom atmosferom

Poslednje veče INTERNATIONAL PIANO FESTA 2015. prošlo je u posebnoj atmosferi gde je naš poznati pijanista Vladimir Gligorić prezentovao svoj nedavno izdati CD sa kompozicijama srpskih autora. Publika je na njegova izvođenja reagovala jako dobro i dodatno inspirisala umetnika koji je za naš sajt rekao da posebno voli subotičku publiku, Veliku većnicu Gradske kuće kao i instrument u Subotici.

Rekao je da voli u Subotici da svira i da se uvek rado vraća u naš grad. Posetioci INTERNATIONAL PIANO FESTA 2015. imali su priliku da uživaju u delima Vasilija Mokranjca, Vlastimira Trajkovića, Sergeja Rahmanjinova, Ivana Brkljačića i Franca Lista.

Vladimir Gligorić je rođen 1979. godine u Beogradu. Doktorirao je na Fakuletetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Aleksandra Serdara.

Laureat je Međunarodnog pijanističkog takmičenja Emil Giljels u Odesi (Ukrajina, 2010), kao i finalista takmičenja Muzičke omladine u Beogradu (2009) i Bezendorfer i Šimel u Finiksu – Arizona (SAD, 2011), na kom je nagrađen za najbolje izvođenje virtuoznog dela. Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najboljeg mladog umetnika u 2009. godini i specijalizovanog časopisa Muzika Klasika za najboljeg mladog umetnika u 2010. godini.

Učestvovao je na festivalima Oktoh, Čelo fest, Mermer i zvuci, Međunarodna tribina kompozitora, BUNT i KoMA u Srbiji, Hvarsko ljeto i Muzički biennale Zagreb u Hrvatskoj i na festivalu Balkan forum u Bugarskoj.

Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTS, BGO Dušan Skovran, orkestrom Kamerata Serbika, Razgradskom filharmonijom, Filharmonijom Odese, pod upravom Bojana Suđića, Biljane Radovanović, Vladimira Kranjčevića, Dragomira Nenova, Hobarta Erla i Aleksandra Vokera.

Vladimir Gligorić je viši umetnički saradnik na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Šta Vi mislite?