Electe

260. godina rođenja V. A. Mocarta obeležena i u Subotici

260. godina rođenja V. A. Mocarta obeležena je i u Subotici u utorak, 11. oktobra u Velikoj većnici Gradske kuće. Da su umetnici, tematski sadržaj, ali i naziv događaja privukli pažnju javnosti, pokazao je veliki odziv publike, koji je pomalo bio neočekivan.
Kako bi kvalitetnim programom obeležili 260. godišnjicu rođenja velikana muzičke scene Volfgangu Amadeusu Mocartu, zajedničkim snagama ujedinila su se dva udruženja Artempo (Novi Sad) i Electe (Subotica).

Koncert pod nazivom Sva lica Mocarta, samo je jedan od projekata iz celog sveta koji je posvećen upravo majstoru kompozitorskog stvaralaštva druge polovine 18. veka. Iako je napustio ovaj svet veoma mlad, sa 35 godina, iza sebe je ostavio šest stotina kompozicija, različitih muzičkih formi, uključujući opere, simfonije, koncerte, mise, dela kamerne i solističke muzike. Njegovo stvaralaštvo se i u 21. veku svakodnevno sluša i izvodi na svim kontinentima.

Sopranistkinju Radoslavu Vorgić Žuržovan publika je pratila s pažnjom, te je i neposredna komunikacija ukazala na skladno školovani glas mlade umetnice. Ona se najpre školovala u Novom Sadu, a kasnije se posvetila usavršavanju koncertnog i operskog pevanja na Johanes Gutenberg univerzitetu u Majncu (Nemačka). Solo pesme i arije u koncertnoj izvedbi Radoslave Vorgić Žuržovan, klavirskom partiturom je ispratila Vesna Mišić Milikić, dugogodišnja profesorica korepeticije na klavirskoj katedri Akademije umetnosti u Novom Sadu.

260_1

Nesvakidašnji duo fagot-violončelo, predstavio se subotičkoj publici u sastavu Nemanja Mihailović i Kristof Vilhelm Jan. Oni su svojim izvođenjem stvorili zvučnu atmosferu koja je prostoru Velike većnice dala novu dimenziju. Tokom izvođenja Mocartove Sonate u B-duru, bila su veoma spretno isprepletena dva karaktera izvođača, prirode njihovih instrumenata, ali i različiti muzički elementi koje je Mocart uneo u ovu četvorostavačnu kompoziciju.

260_2

„Mislim da je ovo jedan dobar početak saradnje sa udruženjem Artempo iz Novog Sada. Sarađivali smo sa njima i dok su delovali kao neformalna organizacija, a nadam se da ćemo potpisati i protokol o saradnji. Tematika koncerta i izvođači su i ovaj put bili odlični a o tome dosta govori i odziv subotičke publike. Drago nam da je Koncertna sezona Subotice nastavljena ovim koncertom i moram priznati da je i nama nedostajao nastavak“, istakao je nakon koncerta predsednik Electe, Miloš Radović.

Video: Delić atmosfere sa koncerta „Sva lica Mocarta“

Šta Vi mislite?