Electe

Veče kamerne muzike

Veče kamerne muzike u okviru Koncertne sezone Subotice u organizaciji Electe održano je u petak, 18. oktobra u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova.
Na ovom koncertu nastupio je gudački kvartet TAJJ iz Novog Sada koji je pratio soliste, članove organizacije Electe, Renatu Rož (pikolo) i Adama Radetića (alt saksofon).Prvim delom na koncertu predstavila se prof. flaute Renata Rož i to Koncertom za pikolo i gudački kvartet, trostavačnim delom kompozitora Antonija Vivaldija u aranžmanu Eme Nađ Nemedi. Potom je TAJJ kvartet samostalno izveo delo savremenog kompozitora Aleksandra Simića – Drezden Kvartet. Adam Radetić, apsolvent master studija saksofona AU u Novom Sadu, je uz kvartet TAJJ izveo Kvintet za alt saksofon i gudački kvartet kompozitora Adolfa Buša.

Organizacija Electe je po drugi put u našem gradu ugostila jedan od najreprezentativnijih gudačkih kvarteta u našoj zemlji, kvartet TAJJ iz Novog Sada. Ovaj kvartet je osnovan 1997. godine, te je tako ove godine proslavio 16 godina rada.
– Kvartet čine Aleksandra Krčmar Ćulibrk (I violina), Jovanka Mazalica (II violina), Jelena Filipović (viola) i Timea Kalmar (violončelo).
Sabirajući sopstvena iskustva stečena u radu sa istaknutim umetnicima, TAJJ kvartet pronalazi sopstveni umetnički izraz. Članice kvarteta izvode dela klasičnog repertoara, ali takođe sa velikim uspehom izvode i dela savremenih autora poput Aleksandre Vrebalov, Borisa Kovača, Ernea Kiralja, Aleksandra Simića i drugih, a pojedini kompozitori posvećuju svoja dela upravo ovom kvartetu. TAJJ nastupa na koncertima i festivalima širom zemlje, ali i u inostranstvu. Veoma dobru saradnju imaju sa umetnicima solistima, kao što su Laura Levai Aksin, Aleksandar Tasić, Ratimir Martinović, Vera Kovač Vitkai, Saša Štulić, Edin Karamazov i drugi…

Šta Vi mislite?