Electe

Svirati s lakoćom – Kamp muzičkog zdravlja

Svirati s lakoćom, umetnička edukacija biće održana od 14. do 21. avgusta u prelepom i inspirativnom ambijentu Fruške goreSvirati s lakoćom je nov i inovativan projekat usmeren ka mladima koji su na putu profesionalne muzičke profesije.

Baziran na nizu radionica u okviru Kampa muzičkog zdravlja, ima za cilj predstavljanje i uvođenje proširenog i kompleksnog koncepta muzičke edukacije, koji kod nas ne postoji, a u inostrantvu je već uveliko zastupljen. Uvođenjem novih i kod nas nedovoljno poznatih tehnika, radimo na psiho- fizičkom usmeravanju i razvoju studenata muzike u cilju kvalitetnijeg napredovanja i izvođaštva, kao i dužeg radnog veka muzičara, koji su često izloženi različitim fizičkim povredama i tegobama.

Muzika je umetnost u okviru koje stvaramo ili interpretiramo nečiju zamisao, dajemo veliki deo sebe. Najbolji rezultat se postiže razvijanjem osećaja mere i sklada, pri čemu smo u stanju izraziti najiskreniji deo nas samih i kada sav protekli rad uspemo da iznesemo kroz sopstveno ja. Često je dostizanje ovakvog fokusa kamen spoticanja kada dođe da javnih nastupa, višečasovnog vežbanja, prijemnih ispita, audicija ili značajnih koncerata. Na scenu stupa stres, bol, nesigurnost, trema… Ključ uspeha su tehnike i načini koje učimo i u ovakvim momentima primenjujemo. Naša želja i ideja projekta je, da se dobrobiti ovakvog koncepta predstave što većem broju studenata kod nas.

Objasniti put profesionalnog muzičara je najlakše ako povučemo paralelu sa putem profesionalnog sportiste. Koncept je isti, samo je materija drugačija. Ova činjenica nije toliko poznata zbog nedovoljne popularnosti i ulaganja u kulturu i edukaciju kod nas, te muzičari ostaju bez zasluženog tretmana. Dugogodišnje profesionalno iskustvo u inostranstvu i svest o razvoju i napretku novih tehnologija u edukaciji je iniciralo ideju o organizovanju ovakvog kampa u Srbiji. Pored klasičnih instrumentalnih radionica, učimo studente kako da neguju „ono unutar sebe“, koriste i primenjuju svoje potencijale na najbolji mogući način i slobodno izraze svoje muzičko ja uz pomoć različitih tehnika i psihološkog rada.

Program podrazumeva instrumentalne kurseve za obou, flautu i fagot, u okviru kojih se uči i primenjuje Aleksanderova tehnika (AT), joga za muzičare, pokret kao izraz kroz metodu »Pokret 5Ritmova«. Sve radionice vode certifikocani instruktori, koji su se internacionalno usavršavali i edukovali i imaju višegodišnje iskustvo u radu.

Profesori instrumentalnih kurseva »Svirati s lakoćom« su vodeći solisti i profesori sa područja bivše Jugoslavije i Balkana, koji su aktivni po celom svetu.

Među njima su: Matej Zupan (SLO)- flauta; Sanja Romić Dražić (SRB/ SLO)- oboa; Žarko Perišić (CRO)- fagot.

Certifikovani instruktori Body&Mind programa su: Natalija Jović (Aleksanderova tehnika), Milica Zorić– Joga Savez Srbije, Sandra Dimitrijević– pokret 5Ritmova.

Psihološke radionice će voditi naš istaknuti odbojkaš, psiholog i licencirani sportski coach, Andrija Gerić.

Glavni deo projekta smo smestili u hotel »Ceptor« na Fruškoj gori, koji nudi idealnu lokaciju i prostore za izvođenje ovakvog programa. Ovako promovišemo Frušku goru, kao prirodni biser u okolini Novog Sada, razvijamo turistički aspekt projekta kroz organizovanje obilazaka manastira, angažovanjem lokalnih vinarija i korišćenjem ponude seoskog turizma Vojvodine.

Muzička Omladina Novog Sada, kao jedna od najuticajnih institucija kulture na području Vojvodine, se velikodušno odazvala kao partner u projektu. U okviru Novosadskog muzičkog leta će izvesti koncerte za polaznike radionica u Novom Sadu, na različitim lokacijama grada.

Cilj projekta jeste i predstavljanje umetnika čiji rad uključuje muziku kao inspiraciju i ovaj put je to naš slikar Milan Minja Nikolčin, koji živi i stvara u Novom Sadu.

U okviru svojih aktivnosti želimo da uključimo što više organizacija iz regije, čime bi ova saradnja imala dvosmernu korist. Na taj način obogaćujemo kulturni prostor Vojvodine, promovišemo njen turistički potencijal, ističemo organizacije koje potpomažu razvoj kulture i edukacije mladih, kao i unapređenje svesti građana o vrednom i bitnom, promovišemo domaće umetnike, učimo iz njihovog iskustva i znanja i stvaramo kreativan prostor za mlade generacije i bolje sutra.

Srb_Plakat veliki 1_0_1 Srb

Instrumentalne radionice:
Oboa- Sanja Romić Dražić
Flauta- Matej Zupan
Fagot- Žarko Perišić

Body&Mind Program:

Aleksanderova tehnika – Natalija Jović

Joga – Milica Zorić

5Ritmova – Sandra Dimitrijević

Psihološke radionice – Andrija Gerić

Facebook info page

 

Šta Vi mislite?