Electe

Mešoviti hor sv. Blaža iz Zagreba u Subotici

Izuzetna nam je čast što naša organizacija nastavlja dugogodišnju saradnju sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, te će tako u našem gradu tokom vikenda Subotičani imati priliku da čuju Mešoviti hor sv. Blaža i Kamerni orkestar iz Zagreba.

Mešoviti hor crkve sv. Blaža i Kamerni orkestar iz Zagreba održaće koncert u Franjevačkoj crkvi sv. Mihovila u Subotici, u subotu, 14. 11. 2015. godine s početkom u 19 sati.
Na koncertu će biti izvedena Krunidbena misa u C-duru KV 317 za soliste, hor i orkestar W. A. Mozarta, te dela autora: V. Lisinskog, G. Verdija, A. Kabilja, I. pl. Zajca, L. Sorkočevića, P. Mascagnija. Kao solisti će nastupiti: Ljiljana Čokljat – sopran, Renata Mihelčić – sopran, Blanka Tkalčić – alt, Siniša Galović – tenor i Ivica Trubić – bas. Za orguljama je Davor Ljubić, a dirigent je Ronald Braus.
U nedelju, 15. 11. hor će pevati na svetoj misi u katedrali bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici sa početkom u 10 sati.
Organizatori koncerta u Subotici su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ Subotica i Udruženje Electe Subotica.
Koncert je ostvaren uz podršku Ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i udruge Hrvatska Kuća.

Mesoviti_hor_sv_Blaza_iz_Zagreba_plakat

Mešoviti hor crkve sv. Blaža iz Zagreba
Ove godine hor slavi 100 godina kontinuiranog rada. Hor je osnovan 1915. godine te je već u avgustu 1915. učestvovao u Blaženskom proštenju u Mariji Bistrici što je bilo pozdravljeno u ondašnjim novinama i časopisima. Ubrzo je započelo i učenje korektnog i praktičnog pevanja. Već su tada sa njima često, kao gosti, nastupali mnogi poznati operski i koncertni solisti.
Hor predvodi sva veća župna slavlja i nedeljom predvodi pevanje na sv. misi u 11 sati. Trenutno, hor broji 30-ak aktivnih članova svih generacija. Na programu su sva važnija sakralna kao i svetovna dela i petnaestak misa.
Do sada, hor je nastupio, osim u Hrvatskoj, u Austriji, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.
Mnogi operski solisti često nastupaju kao saradnici ovog hora, među kojima valja istaći Sofiju Ameli, Sinišu Galovića, Ivicu Trubića, Nikšu Radovanovića.
Rukovodilac i dirigent hora je Ronald Braus, a orguljaši su Davor Ljubić i Eva Košir Karačić.

Kamerni orkestar koji često sarađuje sa horom, sastavljen je od akademskih muzičara, članova operskog orkestra Hrvatskog narodnog kazališta i Zagrebačke filharmonije.

Ronald Braus rođen je 1973. u Rovinju. Po završetku muzičkog obrazovanja u rodnom gradu i Puli studirao je pevanje kod profesorice Renate Šeringer u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je 2001. diplomirao solo pevanje u klasi Dunje Vejzović. Usavršavao se kod uglednih profesora i operskih solista poput Katie Ricciarelli, Ferdinanda Radovana, Giorgia Suriana i Cynthie Hansell Bakić.
Debitovao je 1998. na otvarenju Zagrebačkoga ljetnoga festivala ulogom Ptolomeja u operi Julije Cezar Georga Friedricha Händela.
Do danas je kao solista sarađivao s mnogim pozorišnim i producentskim kućama, te nastupao na mnogim festivalima u Hrvatskoj i inostranstvu, npr. Sloveniji, Italiji, Švajcarskoj, Austriji i Bosni i Hercegovini. Dirigent je Mešovitog hora crkve sv. Blaža od 1999. godine. Umetnički je direktor Glazbenih večeri na Crvenom otoku, odnosno otočiću sv. Andrije pokraj Rovinja. U decembru 2005. objavljen mu je i prvi nosač zvuka, a 2006. je u Zagrebu utemeljio Operu BB, prvu hrvatsku putujuću opersku trupu u kojoj je i danas umetnički direktor. Član je Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Šta Vi mislite?