Electe

Takmičenje i organizacija – FEMUS 2016

Takmičenje FEMUS 2016 organizovalo je i ove godine Udruženje „Electe“ Subotica, a održan je 11-13. marta 2016. godine na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici (Štrosmajerova 11, Subotica).

Pored istaknutih muzičkih pedagoga i solista, festival je i ove godine promovisao i mlade, još neafirmisane umetnike, koji poseduju potrebne kvalitete i umetničku kreativnost.

Članove žirija ove godine činili su istaknuti muzički pedagozi i solisti iz Mađarske i Srbije, prof. Levente Puškaš, prof. Laura Levai Aksin i prof. Žolt Satmari. Pravo učešća u takmičarskom delu programa imali su učenici nižih i srednjih muzičkih škola iz zemlje i inostranstva, koji su se takmičili u tri discipline: flauta, klarinet i saksofon i trinaest kategorija.

Na svečanom koncertu 11. marta, koji je otvorio festival i takmičenje FEMUS, ali i Koncertnu sezonu Subotice nastupili su mladi umetnici, predstavnici prijekta ArtLink – Societe Generale ciklus za mlade talente. Mladi umetnici koji su nastupili na koncert su Dunja Kalamir, Petar Pejčić, Dušan Dakić, Vuk Ovaskainen i Uki Ovaskainen.

I završni Koncert laureata bio je svojevrsno takmičenje i deo festivala FEMUS 2016, koji je održan 13. marta, subotičkoj publici predstavili su se najbolji takmičari, a žiri je odabrao prvo, drugo i treće mesto celog festivala. Takođe, stručni žiri dodelio je nagrade i najboljim muzičkim pedagozima i najboljim klavirskim saradnicima za sve tri discipline.

U ovom odeljku vesti delimo sa vama dva albuma fotografija festivala FEMUS2016.

U prvom albumu se nalaze fotografije učesnika na takmičarskom podijumu:

[fsg_gallery id=“46″]

Matija Levai / Lévai Mátyás (1930-2015) – Ovogodišnji festival Femus bio je posvećen poštovanom, dugogodišnjem profesoru subotičke Muzičke škole gospodinu Matiji Levaiju. Kao muzički izvođač i pedagog, gradu Subotici doneo je mnogo lepih muzičkih događaja. Svojim stručnim pedagoškim radom izveo je na put veliki broj mladih talenata. Kao izuzetan izvođač na drvenim duvačkim instrumentima osnivao je i kamerne ansamble sa kojima je nastupao na prostoru cele bivše Jugoslavije.
Femus je festival internacionalnog karaktera i podstiče mlade umetnike da razvijaju svoje muzičke sposobnosti na instrumentima flauta, klarinet i saksofon. Kako je prof. Matija Levai bio aktivan izvođač, ali i muzički pedagog, Organizacioni odbor festivala odlučio je da festival ove godine posveti upravo njemu.

I ove godine tim Electe Production zabeležio je ceo program takmičenja i svečane koncerte.

Pozivamo Vas ovim putem da i dalje dajete sugestije, komentarišete sve sadržaje koje pripremamo za sve ljubitelje umetničke muzike, kako bismo još više poboljšali rad naše organizacije!

U drugom albumu se nalaze fotografije organizacije festivala iza scene:

[fsg_gallery id=“45″]

Šta Vi mislite?