Electe

Najbolji među najboljima!!!

Najbolji takmičari festivala FEMUS predstavili su se na koncertu laureata koji je održan u Velikoj većnici Gradske kuće 13. marta, peti put po redu! Koncert laureata svake godine pun je uzbuđenja, posebno zbog toga što stručni žiri donosi konačnu odluku o glavnim nagradama festivala i dodeljuje ih najboljima!

Stručni žiri festivala FEMUS ove godine činili su eminentni umetnici i profesori, a to su Laura Levai Aksin (Novi Sad, Srbija), Žolt Satmari (Budimpešta, Mađarska), Levente Puškaš (Debrecen, Mađarska). Oni su svojim stručnim radom, pohvalama, ali i kritikama, dali novu motivaciju i energiju mladim talentima koji su se takmičili u tri discipline i ukupno trinaest kategorija. Tokom trodnevnog takmičarskog dela festivala, koji je održan na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku, susretali su se učenici, nastavnici, profesori, korepetitori iz nižih i srednjih muzičkih škola Mađarske, Makedonije i Srbije. Ovim putem, za koji mnogi smatraju da je najbolji, jedni sa drugima su se upoznavali, družili, te ostvarili nove kontakte, ali i mogućnosti nove saradnje.

[fsg_gallery id=“43″]

Glavne nagrade festivala FEMUS 2016:
1st FEMUS prize – Bencze Máté (Debrecen – Mađarska), saksofon
2nd FEMUS prize – Mićić Anica (Valjevo – Srbija), flauta
3rd FEMUS prize – Pókai Eszter (Bonyhád – Mađarska), klarinet

Najbolji muzički pedagozi:
Jasna Marković Vujanović, prof. flaute
Demjén Gábor, prof. saksofona
Achim Tibor/Linzenbold Gabor, prof. klarineta

Najbolji klavirski saradnici:
Filip Milisavljević, klavirski saradnik za flautu
Richter Edit, klavirski saradnik za saksofon
Duško Švonja, klavirski saradnik za klarinet

Prijatelji festivala FEMUS 2016:
Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jezikuPIONIR Subotica; MUSIC&MEDIA, Heviz; EDITIO MUSICA BUDAPEST; EURO PETROL, Subotica; GRAD SUBOTICA i mnogi drugi…

Posveta Matiji Levaiju
Ovogodišnji festival Femus bio je posvećen poštovanom dugogodišnjem profesoru subotičke Muzičke škole gospodinu Matiji Levaiju. Kao muzički izvođač i pedagog, gradu Subotici doneo je mnogo lepih muzičkih događaja. Svojim stručnim pedagoškim radom izveo je na put veliki broj mladih talenata. Kao izuzetan izvođač na drvenim duvačkim instrumentima osnivao je i kamerne ansamble sa kojima je nastupao na prostoru cele bivše Jugoslavije.

Femus je festival internacionalnog karaktera i podstiče mlade umetnike da razvijaju svoje muzičke sposobnosti na instrumentima flauta, klarinet i saksofon. Kako je prof. Matija Levai bio aktivan izvođač, ali i muzički pedagog, Organizacioni odbor festivala odlučio je da festival ove godine posveti upravo njemu.

Koncerti 11. i 13. marta, u okviru festivala FEMUS imali su humanitarni karakter, tako da su svi prikupljeni dobrovoljni prilozi u iznosu od 18.000,00 RSD uplaćeni na račun za oporavak Ferenca Lajoša.

Šta Vi mislite?