Electe

Barok u 21. veku

U utorak, 9. juna je u Velikoj većnici Gradske kuće održan koncert Segedinskog simfonijskog orkestra!

Izuzetno interesovanje subotičke publike za ovakav koncert predstavlja znak da večeri tematskog karaktera zaista imaju veliki značaj za naš grad. Bez obzira na to što je ovo prvi koncert u sezoni za koji su bile naplaćivane ulaznice, naši sugrađani su došli u još većem broju nego što je očekivano. Veliko uzbuđenje vladalo je već pred sam početak koncerta, kako među muzičarima, tako i među našim sugrađanima koji su strpljivo čekali da zauzmu svoja mesta u Velikoj većnici Gradske kuće. Svakako, u odličnoj saradnji sa Protokolom Gradske kuće, uspešno su obezbeđena mesta za sve zainteresovane, te je ovo veče ostavilo poseban pečat četvrtoj Koncertnoj sezoni Subotice u organizaciji Electe.

Pozdravnim rečima, predsednik Electe Miloš Radović, poželeo je dobrodošlicu Segedinskom simfonijskom orkestru, jednoj od glavnih muzičkih institucija u južnom delu Mađarske i njenim predstavnicima.

Već prvi tonovi koje je doneo barokni sastav Segedinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Šandora Đedija, zasigurno su dali pravu sliku baroknog muzičkog stila kompozitora Henrija Persla i to izvodeći Abdelazer svitu potpuno verno i stilski oblikovanu. U drugom delu programa publika je uspela potpuno da doživi fragmente izdvojene iz dela Đovanija Batista Pergolezija – Stabat Mater. Uz izuzetne vokalne sposobnosti solistkinja, soprana Timee Zite Šomođvari i mecosoprana Boglarke Lacak, pitomi zvuk baroka odjekivao je Većnicom i tako uspeo dopreti do svakog slušaoca ponaosob.

Ovakve večeri barokne muzike u našem gradu su veoma retke, ali sama posećenost koncertu i oduševljenje auditorijuma nam daju snagu da i dalje poštujemo ukus publike i organizujemo ovakve muzičke programe.

[fsg_gallery id=“29″]

Šta Vi mislite?