Electe

Stabat Mater – održan koncert u susret Uskrsu

STABAT MATER – Đovanija Batista Pergolezija izveden je u nedelju 18. marta u crkvi Župa Isusa Radnika u Subotici. Ovo delo izvele su profesorke i studentkinje Univerziteta nauke, Fakulteta muzičke umetnosti u Segedinu. Nastupile su soprani Regina Konc  (Koncz Regina) i Ester Molnar  (Molnár Eszter), mecosoprani Žužana Dani (Dani Zsuzsanna) i Klaudija Pancel (Pánczél Klaudia). Pijanistkinje koje su nastupile u klavirskoj saradnji umetnicama su Enike Gereg (Görög Enikő) i Hilda Čila Portik(Portik Hilda Csilla).

Pozdravnu reč pred početak koncerta dao je župnik crkve Isusa Radnika, preč. Jožef Sakalj (Szakály József) koji je pozdravio i uveo publiku u program koji će biti izveden. On je istakao da je kršćanima kada posmatraju Isusov krst nemoguće ne primetiti žalosnu Devicu Mariju i da tako, slušanje dela Stabat Mater postaje duhovno razmatranje, a ne samo koncertni doživljaj.

Stabat Mater je muzičko delo, koje je Đovani Batista Pergolezi komponovao 1736. godine u poslednjim nedeljama svog života. U originalu je pisano za sopran i alt soliste, prvu i drugu violinu, violu i baso kontinuo (basso continuo) – violončelo i orgulje. Publika je na koncertu imala priliku da čuje ovo delo u izvedbi za dva soprana, dva mecosoprana i klavir.

Tekst Stabat Mater predstavlja katoličku himnu posvećenu Devici Mariji i njenim žalostima za vreme Isusove muke.  Veruje se da je tekst himne nastao u 13. veku, a peva se u periodu Uskršnjeg posta – Korizmi. Ova himna jedna je od najsnažnijih i najpoznatijih sačuvanih srednjovekovnih pesama. Promišlja i govori o patnji Device Marije, Majke Isusa Krista, za vreme raspeća. Peva se u okviru liturgije koja se održava u čast Žalosne Gospe.

Mnogi kompozitori su pisali muziku na tekst Stabat Mater, a među njima su Đovani Pjerluiđi da Palestrina (Giovanni Pierluigi da Palestrina), Đovani Batista Pergolezi (Giovanni Battista Pergolesi), Antonijo Vivaldi (Antonio Vivaldi), Jozef Hajdn (Joseph Haydn), Đoakino Rosini (Gioachino Rossini), Antonin Dvoržak (Antonin Dvorak), Franc Šubert (Franz Schubert), Đuzepe Verdi (Giuseppe Verdi), Kšištof Penderecki (Krzysztof Penderecki) i mnogi drugi.

 

Galerija fotografija

Fotografije okom objektiva preč. Jožefa Sakalja – ovde.

Tekst Stabat Mater na latinskom, hrvatskom i mađarskom možete pronaći – ovde.

 

Šta Vi mislite?