Electe

Trijumf mladosti

Koncert najmlađih umetnika ulepšao je prolećno veče, u nedelju 19. aprila. U Velikoj većnici Gradske kuće nastupili su odabrani najmlađi i najperspektivniji umetnici iz Beograda, Novog Sada, Bačke Topole, Sombora i Subotice.

Ovo muzičko veče imalo je humanitarni karakter, a prikupljeni dobrovoljni prilozi u iznosu od 15.000 dinara upućeni su Udruženju slepih i slabovidih Subotica.

Na koncertu su nastupili violinisti Stefan Ivetić (Sombor) i Nikola Mićović (Beograd), klarinetista Luka Merei i trubač Aleksej Černuš (Sombor), Eva Albert za harmonikom (Bačko Petrovo Selo/Novi Sad) i pijanistkinje Hedvig Oršovai (Sombor), Noemi Čeke (Bačka Topola) i Li Katarina Dafna (Subotica/Novi Sad).

Program koncerta je bio veoma raznovrstan, a ovi mladi umetnici su svojim interpretacijama predstavili dela Ridinga, Dorselera, Belošickog, Persla, Šopena, Mendelsona, Grgina i Laloa. Posebno iznenađenje za publiku predstavljalo je to što je pijanistkinja Hedvig Oršovai izvela dve kompozicije koje je sama napisala.

[fsg_gallery id=“28″]

Nažalost, bilo je i neprijatnih iznenađenja. Noć pre početka koncerta, direktorica Muzičke škole iz Subotice Edita Barlai, uputila je zvaničan dopis iz koga se nedvosmislenio moglo zaključiti da učenici pomenute škole neće nastupiti.

– Duboko nam je žao što je deci iz Subotičke muzičke škole direktorica zabranila nastup na ovom koncertu i smatram da je ovo loše uticalo samo na te mlade umetnike kojima su nastupi u ovom uzrastu i u ovim uslovima od izuzetnog značaja i kojima entuzijazam subotičke publike može samo da poveća motivaciju za daljim muzičkim usavršavanjem.
Po mom ličnom mišljenju ne postoji razlog da direktor jedne muzičke škole uskrati deci ovako značajna iskustva u njihovom umetničkom sazrevanju.
Sećam se svog muzičkog školovanja u subotičkoj muzičkoj školi gde je svaki naš nastup bio pozdravljen i nagrađen od strane direktora, kaže za naš portal Noemi Gereg, Umetnički direktor Electe.

– Učenici Muzičke škole Subotica svake godine su nastupali na ovom koncertu i u velikom broju koncerata i seminara koje smo organizovali. Do sada to nije bio problem, a sada iz nekog razloga postaje suštinski problem za direktoricu Barlai, zaključuje Miloš Radović, predsednik Electe.

Svojim muziciranjem mladi umetnici dokazali su da deca nisu samo ukras planete, već su i ukras muzike i zahvaljujemo se svima koji su došli i nastupili, nesebično pomažući Udruženju slepih i slabovidih iz Subotice.

Mladost, bezazlenost i dobra namera je, na svu sreću i radost subotičke publike, pobedila.

4 komentara

    Šta Vi mislite?