Electe

Veče sonata – Miletić i Nenaševa pred Subotičanima

Mladi umetnici Marko Miletić i Valentina Nenaševa obeležili su utorak, 19. april muzikom velikih ruskih kompozitora. Većnicu Gradske kuće u Subotici popunili su tonovi sonata dva potpuno različita muzička stila Alfreda Šnitkea i Sergeja Rahmanjinova, što je ostavilo poseban utisak na publiku.

Prvi deo koncerta bio je obojen savremenijim zvukovima muzike komponovane za violončeno i klavir 1978. godine. Sonata Alfreda Šnitkea ostavila je po završetku poslednje kadence ovog dela auditorijum bez reči. Kompozicija Sonata br. 1 za violončelo i klavir ovog ruskog stvaraoca 20. veka, trostavačne je forme u kojoj se stavovi Largo-Presto-Largo, nižu jedan za drugim bez pauza između stavova. Sam kompozitor je rekao za ovo delo da je Sonata tehnički veoma zahtevna, ali da nije zasnovana na velikim inovacijama. Takođe, kompozitor je za nju smatrao da je u ovoj sonati vredan pažnje muzički jezik koji je simultano tonalan i atonalan.

Koncert je nakon kratke pauze nastavljen muzikom Sonatom za violončelo i klavir u g-molu kompozitora Sergeja Rahmanjinova. Ova sonata pisana je na samom početku 20. veka, u periodu kome pripadaju lirsko-epske sonate i koji predstavlja razvoj ruske klavirske sonate. Sonata za violončelo i klavir je napisana 1901. godine, i prva je koncertna sonata ruskih kompozitora za ovaj sastav. Popularnost izvođenja ove sonate među umetnicima i slušaocima nije nikada oslabila širom sveta i nemoguće je zamisliti repertoar violončeliste bez ovog remek dela.

Nakon izvedenih sonata, publika je aplauzom pozvala ove sjajne mlade umetnike na bis, te imala priliku da posluša i izvođenje Sentimentalnog valcera Petra Iliča Čajkovskog, takođe velikog ruskog kompozitora.

[fsg_gallery id=“47″]

Na ovom koncertu upoznali ste umetnike

Marko Miletić je završio osnovne i master sudije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Imrea Kalmana, gde odmah počinje da radi kao stručni saradnik,a danas kao docent violončela. Godine 2011. dobija najvišu stipendiju za program Artist Diploma of Performans na Kolumbus univerzitetu (SAD), gde provodi godinu dana u klasi prof. Wendy Warner, jedne od vodećih čelistkinja svoje generacije. Za to vreme biva primećen kao talentovan pedagog i angažovan kao profesor čela i kamerne muzike u programu “Priprema za fakultet”.
Za vreme školovanja osvojio je više nagrada na festivalima i takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih solista iz celog sveta, među kojima su: Arto Noras (Finska), Ivan Kucer (Ukrajina), Orfeo Mandoci (Austrija), Dmitrij Ljevin (Berlin),Aleksandar Kobrin (Rusija,SAD), Sergio Švarc (SAD), Fine Arts Quartet.
Nastupao je više puta kao solista sa orkestrima Gudači Svetog Đordja, Orkestrom Akademije umetnosti, Subotičkim kamernim orkestrom, orkestrom Camerata Academica. Nastupao je sa renomiranim solistima: Wendy Warner, Aleksandar Kobrin, Sergio Svarc, Lisa Oberlender… Bio je vođa deonice čela u LaGrange Simphony Orchestra i član Columbus Simphony Orchestra, No Borders Orchestra. Svirao je resitale i nastupao sa kamernim sastavima širom zamlje i u inostranstvu (Nemačka, Austrija, Francuska ,Mađarska, Slovenija,SAD,Hrvatska,Crna Gora) na brojnim festivalima kao što su Beogradski Čelo Fest, Nomus, Oktoh, Transevropski Festival u Ruanu… Član je mnogih kamernih sastava sa kojima je ima česte koncerte. 2007. godine je obnovio kamerni orkestar “CAMERATA ACADEMICA”, u kome je solo čelista i umetnički rukodilac i sa kojim beleži brojne nastupe i sarađuje sa umetnicima poput Stefana Milenkovica, Zerara Kosea,Wendy Warner, Imrea Kalmana, Dejana Mladjenovica… Od 2013. član je klavirskog tria Valmaro. Odskora je i gost docent na Univerzitetu u Nišu. Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju.

Valentina Nenaševa rođena je 28. novembra 1982. godine u Taškentu (Uzbekistan), klavir je počela da svira sa sedam godina. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla u Centralnoj Muzičkoj Školi „Uspenski“ u Taškentu. Još kao mlada nastupala je sa orkestrom Radio Televizije Taškent svirajući koncert J.S.Bacha f-moll kao i koncert F. Chopina f-moll. 1996. godine osvojila je treću nagradu na takmičenju mladih pijanista koje se održavalo u Alma-Ata (Kazahstan).
Takođe gaji veliku ljubav prema kamernoj muzici i 1998. godine dobija stipendiju „Pro Corda Chamber Music School“ pod patronatom profesora sa Royal Music Academy gde je pohađala kurs kamerne muzike u klasama Prof. Jamesa Kirbya (klavir) i Prof. Roberta Maxa (čelo). 2000. godine osvaja prvu nagradu na Republičkom takmičenju. Iste godine je primljena u klasu Prof. Ivana Gajana (učenika Stanislava Nejgauza) na Akademiju Muzičkih umetnosti u Bratislavi.
Tokom studija nastupala je kao solista i kamerni izvođač, takođe pohađala majstorske kurseve kod Jelene Richter, Ajrapetiana (RUS), Aleksej Sultanova (SAD). 2004. godine odlazi na usavršavanje iz predmeta korepeticija na konzervatorijum N. Rimskog-Korsakova u klasu Prof. Irine Bogačeve (Petrograd). Posle uspešnog završetka studija upisuje Magistarske studije u klasi Prof. Iris Kobal na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. U toku studija je radila kao demonstrator, stručni saradnik – korepetitor na katedri za duvacke instrumente, a trenutno radi kao struacni saradnik na klavirskoj katedri Akademije Umetnosti u Novom Sadu. Kao solista koncertirala je na muzičkim podijumima kako u inostranstvu tako i u Srbiji (2009 godine resital u Sinagogi). Za RTV snimila je kompoziciju Gaspard de la nuit 3 poems pour piano d’apres Aloysius Bertrand Morisa Ravela. Godine 2012. je uspešno nastupila sa austrijskim flautistom prof. Dr. Art. Norbertom Girlingerom. Iste godine sa posebnim zadovoljstvom nastupila je sa TAJJ Kvartetom. Od 2013. godine nastupa sa Robertom Lakatošem i Markom Mletićem kao član ansambla Trio.

Povratak – Galerija fotografija

Šta Vi mislite?