Electe

Nastup Vojvođanskog mešovitog hora u Subotici

Vojvođanski mešoviti hor pod dirigentskom palicom maestra Andreja Bursaća nastupiće u Subotici u nedelju 26. oktobra u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova.

Subotičkoj publici Vojvođanski mešoviti hor predstavio se i prošle godine gde je nastupio sa delima muzike južnoslovenskih naroda i na subotičku publiku ostavio izuzetno jak utisak. Sledeći anketu koju smo sproveli na svečanom zatvaranju koncertne sezone, gde su mnogi sugrađani naveli da bi želeli ponovo da čuju Vojvođanski mešoviti hor, odlučili smo se da i ove godine organizujemo nastup ovog reprezentativnog hora.

Ove godine hor će izvesti dela Stevana Stojanovića Mokranjca i ovim koncertom svečano obeležiti stogodišnjicu od smrti Stevana St. Mokranjca (1856-1914).

Vojvođanski mešoviti hor

Svojim osnivanjem 2006. godine i potpisivanjem Protokola o realizaciji projekata sa Izvršnim većem AP Vojvodine, sada Vladom Vojvodine, Vojvođanski mešoviti hor je započeo misiju unapređenja i afirmacije horskog pevanja u Vojvodini, kao i upotpunjavanja ukupnog muzičkog i kulturnog života Pokrajine.

Vojvođanski mešoviti hor poslednjih godina ostvaruje veoma zapažene koncerte van Vojvodine i Republike Srbije i realizuje zajedničke projekte sa različitim institucijama u zemlji i inostranstvu. Izvođenja vokalno-instrumentalnih dela poput Betovenove Mise Ce–dur, scenske kantate „Carmina Burana“ Karla Orfa, oratorijuma „Stations“ (Stanice) Aleksandre Vrebalov, kantate „Pehar“ Stanka Šepića ili monumentalnog Svenoćnog bdenija Sergeja Rahmanjinova, potvrđuju najviše umetničke i profesionalne domete Vojvođanskog mešovitog hora, kao i podjednaku posvećenost savremenom i tradicionalnom muzičkom izrazu.

Vojvođanski mešoviti hor je u godini svog nastanka izveo svih 15 Rukoveti Stevana Mokranjca, proslavljajući veliki jubilej – 150 godina od rođenja našeg velikana. U godini u kojoj obeležavamo 100 godina od smrti velikog srpskog kompozitora Stevana Mokranjca (1856 – 1914.), Vojvođanski mešoviti hor nastavlja misiju unapređenja i afirmacije horskog pevanja u Vojvodini koju veoma uspešno ostvaruje od svog osnivanja.

Sa delom Stevana Mokranjca se upoznaje kako mlađa, tako i starija publika koja ima priliku da razume koliko je nezamenjiv bio Mokranjčev doprinos srpskoj kulturi, dok poznavaoci Mokranjčeve muzike mogu da prepoznaju umetnički senzibilitet u novom tumačenju njegovog horskog opusa.

2 komentara

    Šta Vi mislite?