Electe

Solistički koncert violiniste Nikole Aleksića

Solistički koncert violiniste Nikole Aleksića biće održan u četvrtak 17. maja 2018. godine u Velikoj većnici Gradske kuće s početkom u 19.30 časova. Ulaz na koncert je slobodan.

Organizatori s ponosom najavljuju nastup izuzetnog umetnika Nikole Aleksića, vanrednog profesora violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koji će nastupiti uz klavirsku saradnju pijanistkinje Hilde Švan. Na programu su dela Baha, Betovena, Tartinija i Sen-Sansa.

 

NIKOLA ALEKSIĆ rođen je u Beogradu. Violinu uči od svoje šeste godine (klase M. Ristić i A. Lebedinski). Sa četrnaest godina postao je redovan student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mihailovića, gde je diplomirao i stekao zvanje magistra. Potom se usavršavao kod prof. Igora Ozima u Kelnu.

Dobitnik je više nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Takođe, dobitnik je druge nagrade na međunarodnom muzičkom konkursu u italijanskom gradu Strezi 1993, kao i Oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih 1994. godine. Dva puta je proglašen za najboljeg studenta violine na FMU. Dodeljena mu je i nagrada “Zlatni anđeo“ za najuspešnijeg mladog umetnika i nagrada Radio Beograda „Muzičar godine 2004“. Zajedno sa pijanistkinjom Hildom Švan, dobitnik je nagrade „Stanojlo Rajičić“ za najuspešniji resital održan u SANU u sezoni 2014/2015.

Dva puta je kao solista nastupao na BEMUS-u. Imao je niz resitala u Beogradu i drugim gradovima Srbije. Nastupao je u Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH, Švajcarskoj, SAD, i kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Filharmonijom mladih, beogradskim kamernim orkestrom “Majstori gudači“, Simfonijskim orkestrom RTS, orkestrom FMU, Umetničkim ansamblom Vojske Srbije, Niškim simfonijskim orkestrom, Banjalučkom filharmonijom, orkestrom Akademije umetnosti iz Novog Sada, “Gudačima Svetog Đorđa“ i kamernim orkestrom ’’Camerata academica’’.

U toku jedne večeri je, kao solista, izveo tri ,,B’’ koncerta (Bah, Betoven, Brams) sa Beogradskom filharmonijom.
Nikola Aleksić je član klavirskog tria ,,Weissburg’’ sa kojim održava redovnu koncertnu aktivnost. Snimao je za televiziju i ostvario trajne snimke za Radio Beograd. Zaposlen je kao vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Program koncerta

J. S. Bah: Sonata za violinu i klavir br. 1, h-mol
Adagio
Allegro
Andante
Allegro

L. van Betoven: Sonata za klavir i violinu br. 5, F-dur ,,Prolećna“
Allegro
Adagio molto espressivo
Scherzo
Rondo

Đ. Tartini – F. Krajesler: Varijacije na Korelijevu temu

K. Sen Sans: Introdukcija i rondo kapričozo, za violinu i klavir

Šta Vi mislite?