Electe

Četvrto veče International Piano Festa

Četvrto veče International Piano Festa obeležila je izuzetna posećenost publike, kako u Savremenoj galeriji na koncertu klavirskog dueta Miljane i Marka Đorđević, tako i u Gradskoj kući na Gala koncertu polaznika masterklasa Tami Kanazave i Juvala Admonija.

Miljana i Marko Đorđević

Bračni par Miljana i Marko Đorđević svojim muzičkim izvođenjem proveli su nas  kroz periode muzičkog klasicizma i romantizma. Sve kompozicije predstavljene su četvororučno u izuzetno skladnom i spretnom nastupu, a podela uloga među članovima dueta u svakom delu bila je jednaka.

U skladu s temperamentima umetnika, mlada dama izvodila je deonice vodećih glasova klavira, dok je deonice drugog klavira izvodio njen suprug. No, bez obzira na ovu činjenicu uloge oba izvođača su bile podjednako zastupljene, samim tim što je i izbor kompozicija to zahtevao. U toku koncerta posebno se istaklo umeće i uvežbanost umetnika pri izvođenju dinamičkih pokreta kojim su ujednačeno i simetrično oblikovali svako izvedeno delo.

Na programu su se našle C-dur sonata za klavir četvororučno Volfganga Amadeusa Mocarta, Alegro brilant Feliksa Mendelsona, Svita za klavirski duet Uspavana lepotica Petra Iljiča Čajkovskog, u aranžmanu Sergeja Rahmanjinova. Pozivom na bis umetnici su se odlučili na izvođenje Plesa smrti Kamija Sen Sansa, kojim su publici pružili delić zvuka francuskog romantizma.

 

Gala koncert polaznika masterklasa profesora Kanazava&Admoni

Četvrto veče festivala nastavljeno je Gala koncertom na kome su se predstavili sjajni polaznici klavirskog kursa koji se tokom festivala odvijao u Muzičkoj školi Subotica. Raznovrsan program izvodili su solisti i klavirski dueti i klavirska dua.

Koncert su otvorili predavači masterklasa, sjajni profesori Tami Kanazava&Juval Admoni, a potom su se na podijumu smenjivale različite generacije sjajnih umetnika; Klavirski duet Đorđević, Danijela Zvekić, Balaž Ajtai, Noemi Čeke, Jelena Popović, Sara Jović, Šoma Balaž Piri, Klavirski duo Jasmina Raković i Ružica Gojković, Jovan Rošulj i Piano duo FOURte.

Publika je uživala u izvođenjima dela Franca Lista, Petra Iljiča Čajkovskog – Sergeja Rahmanjinova, Feliksa Mendelsona, Aleksandra Dargomickog, Bele Bartoka, Frederika Šopena, Georga Fridriha Hendla, Petra Krstića, Alberta Pjeconke, Vitolda Lutoslavskog i Astora Pjacole.

Nakon izvedenog koncertnog dela programa svečano su dodeljeni sertifikati svim polaznicima masterklasa, među kojima su bili: Tomohito Nakaishi, Eva-Maria Weinreich, Jovan Rošulj, Miljana Đorđević, Marko Đorđević, Ružica Gojković, Jasmina Raković, Csőke Noémi, Balázs-Piri Soma, Sara Jović, Jelena Popović, Jovan Tomić, Anita Seleš, Danijela Zvekić, Ajtai Balázs, Nevena Kos, Anastasija Stokin, Blanka Bogyó, Kristina Matković, Anita Bálint, Biljana Supić.

 

Akcija prikupljanja sredstava za porodicu Dedović #BudimoHumani

Programska knjižica / Program book

Šta Vi mislite?