Electe

Kristina Feješ ponovo oduševila posetioce Piano fest-a

Kristina Feješ je i ove godine ostavila veliki utisak na sve Subotičane koji su 5. novembra pratili veče mađarskih kompozitora u sklopu INTERNATIONAL PIANO FESTA 2015. Izvodeći dela Lista, Kodalja i Bartoka svi sugrađani su uživali u virtuozitetu i energičnosti kojom Feješ maestralno komunicira sa publikom. 

Za naš sajt izjavila je da se uvek dobro oseća u Subotici da posebno voli i ceni subotičku publiku ali i da rado sarađuje sa Electe. Prošle godine subotičkoj publici predstavila se takođe u sklopu INTERNATIONAL PIANO FESTA 2015. gde je imala zapažen nastup.

Kristina Feješ je rođena i odrasla u Mađarskoj, a počela je da uči da svira klavir već sa pet godina, a već sa dvanaest godina učestvuje u finalu na prestižnom Lajoš Pap pijanističkom takmičenju. Sa četrnaest godina je primljena na Bela Bartok konzervatorijum u Budimpešti.

2003. godine upisuje priznatu Franc List muzičku akademiju gde je učila od Lasla Baranjaja, Balaža Sokolaja i Atile Nemetija. Za vreme studija osvojila je mnoge nagrade, 2. mesto 2007. godine na Karl Filč pijanističkom takmičenju u Sibiju (Rumunija) i 2008. godine na Bela Bartok pijanističkom takmičenju u Segedinu (Mađarska). 2011. godine nagrađena je sa Eni Fišer stipendijom, a godinu dana kasnije dobila je ARTISJUS nagradu za njen izvanredan nastup u oblasti savremenih mađarskih kompozicija.

Kristina Feješ izvodi širok repertoar kompozicija Baha, Skarlatija, Mocarta, Betovena, Šopena, Šumana, Bramsa, Sen Sansa, Albeniza, Ravela, Debisija, kao i savremene mađarske muzike. Kako je rodom Mađarica itekako je privlači repertoar Franca Lista i Bele Bartoka. Gospođica Feješ često izvodi Listovu Sonatu u h-molu, Ravelov Koncert za klavir za levu ruku i Totentanc, kao i Albenizovu Iberiu, Bartokove komade.

Nadarena je dinamičnim i temperamentnim stilom sviranja. Raznovrsnost zvuka, fraziranje i muzički dah su ono što je izdvaja od mnogih. Njena veština ide duboko unutar muzičkog tumačenja i dozvoljava joj da izgradi veoma dirljivu muzičku atmosferu i okruženje. Njen mladi uspešan profesionalizam sa akreditivima svetskog nivoa se iskreno i toplo preporučuje svuda na svetu.

Učestvovala je na raznim majstorskim kursevima koje su vodili Dmitrij Baškirov, Pol Badura SkodaMihail Voskresenskij.

Tokom svoje karijere, sarađivala je sa renomiranim dirigentima i umetnicima kao što su Adam Medvecki i Gabor Boldocki. Kao solista redovno nastupa sa mađarskim vodećim svetskim orkestrima, uključujući Savaria simfonijskim orkestrom, BM Dunav simfonijskim orkestrom, Solnok simfonijskim orkestrom i sa Segedinskim simfonijskim orkestrom.

Iz nastupa njenih skorašnjih sezona treba izdvojiti nastupe u Palati umetnosti, Svečanoj sali na List akademiji u Budimpešti, na Muzičkoj akademiji u Beču, koncertnoj sali na Katoličkom univerzitetu u Rimu, auditorijumu Infanta Leonor u Los Kristijanosu – Tenerife (Španija), simfonijskoj sali Bavarskog radija u Minhenu, Balasi institutu u Bukureštu, Varštajn koncert domu i Lapenranta gradskom orksetru u Finskoj.

2006. godine na Mađarskom nacionalnom radiju snima uživo prvi klavirski koncert mađarskog kompozitora Hidaš Friđeša, a snimala je i kompozicije Modoras Ivana i Rože Pala.

Kao gost predavač na Bela Bartok Konzervatorijumu muzike u Budimpešti gospođica Feješ podstiče mlade umetnike da nastave sa izazovom upoznavanja sa savremenom mađarskom muzikom.

[fsg_gallery id=“37″]

Šta Vi mislite?