Electe

POVRATAK za violončelo i klavir

Koncert violončeliste Marka Miletića i pijanistkinje Valentine Nenaševe pod nazivom POVRATAK, će biti održan u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, u utorak, 19. aprila 2016. godine, sa početkom u 20.00 časova.

Na koncertu će nastupiti reprezentativni mladi umetnici koji trenutno žive i rade na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Violončelista Marko Miletić i pijanistkinja Valentina Nenaševa će svojom mladalačkom energijom i profesionalnim stavom u umetnosti na najbolji način predstaviti značajna dela iz oblasti klasičnog muzičkog žanra i svojim nastupom razjasniti sam naziv koncerta.

POVRATAK predstavlja koncert klasične umetničke muzike edukativnog tipa. Osluškujući  muzičko veče POVRATAK, subotička publika će imati priliku da se upozna sa oblikom sonatnog ciklusa i čuje veoma retko izvođene sonate za violončelo i klavir. Na programu su sonate Alfreda Šnitkea – Sonata br. 1 za violončelo i klavir i Sergeja Rahmanjinova – Sonata za violončelo i klavir u g-molu.

Alfred Šnitke – Sonata br. 1 za violončelo i klavir

Šnitkeova prva sonata za violončelo i klavir napisana je 1978. godine i posvećena Nataliji Gutman, koja ju je i izvela premijerno sa pijanistkinjom Irinom Suharbetskajom. Sam komozitor je rekao za sonatu da ona, iako veoma tehnički zahtevna, nije zasnovana na novim tehničkim inovacijama, ali da je ono što je novo i vredno pažnje muzički jezik koji je simultano tonalan i atonalan. Druga veoma interesantna stvar je kako se Šnitke „poigrao“ sa monogramom B-A-C-H u drugom stavu i suprotstavio paterne različite dužine u violončelu i klaviru a da zajedno prave neverovatnu celinu, a tu se držao brojeva slova iz Kabala koji su predstavljali, takođe Bahovo ime, i Bahu samom bili poznati.

Sergej Rahmanjinov – Sonata za violončelo i klavir u g-molu op. 19

Prva decenija XX veka predstavlja razvoj ruske klavirske sonate. Ovom periodu pripadaju lirsko-epske sonate Rahmanjinova, koje su kasnije uticale na celu pleadu drugih ruskih kompozitora. Dramaturgija sonate Rahmanjinova stvorena je na principima sinteza klasičarske i romantičarske ideje; kulminacija ovog žanra predstavlja složenu duhovnu evoluciju. Sonata za violončelo i klavir je napisana 1901. godine, u stvari prva koncertna sonata ruskih kompozitora za ovaj sastav. Za svu istoriju postojanja, nikad nije oslabila njena popularnost među izvođačima i slušaocima širom sveta i nemoguće je zamisliti repertoar violončeliste bez ovog remek dela.

Šta Vi mislite?