Electe

Internacionalni pijanistički festival

Ove godine u sklopu Koncertne Sezone 2014. organizujemo International Piano Fest koji će upotpuniti kulturnu ponudu u koncertnoj sezoni, a Subotica će dobiti još jedan festival klasične muzike posvećen isključivo razvoju pijanizma u Subotici. International Piano Fest traje od 07. do 13. aprila, a ove godine festival će svečano otvoriti jedan od najreprezentativnijih pijanista iz Republike Italije Daniele Petralia, solističkim koncertom u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova. Ovaj koncert je humanitarnog karaktera, a sva prikupljena sredstva su namenjena Biljani Stojković desetogodišnjoj devojčici koja boluje od teške bolesti.

U sklopu International Piano Festa subotičkoj publici predstaviće se brojni pijanisti iz Japana, Turske, Gruzije, Italije, Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Srbije kao što su Džunko Mašima, Tugrul Adiloglu, Elizabed Mamradze, Rikardo Insinga, Kiara La Ferla, Tonja Čuić, Kristina Feješ, Lili Bogdanova, Noemi Čeke, Katarina Dafna, klavirski duo „Sestre Gereg“ i Tijana Andrejić.

U sklopu International Piano Festa Daniele Petralia održaće šestodnevni masterklas na kome će polaznici iz naše zemlje, ali i inostranstva moći da prošire svoje muzičke aspekte sviranja klavira. Seminar će biti održan u Muzičkoj školi u Subotici.

Na svečanom zatvaranju International Piano Festa nastupiće Tijana Andrejić sa solističkim tematskim koncertom „Veče srpske klavirske muzike“. U sklopu ovog koncerta Tijana Andrejić subotičkoj publici predstaviće svoj nedavno izdati CD „Serbian piano music“.

International Piano Fest pored Lokalne samouprave Grada Subotice i Ministarstva kulture Republike Srbije podržao je i Rotary Klub Subotica kao i veliki broj prijatelja i sponzora bez kojih ovako ambiciozno zamišljen festival ne bi bio održiv.

 [iframe src=“http://www.youtube.com/embed/EL2YAT3RzQ8″ width=“500″ height=“350″]

4 komentara

      Šta Vi mislite?