Electe

Reč predavača – Gučevo 2015.

Polaznici Internacionalne umetničke radionice klarineta Gučevo 2015. imali su čast da upoznaju, druže se i uče sa eminentnim muzičkim pedagozima i umetnicima koji su vodili ovaj seminar – prof. Tadej Kenig, prof. mr Nikola Srdić,  i prof. Đuro Pete.

NIKOLA SRDIĆ je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (1975) u klasi prof. Bruno Bruna, a dve godine kasnije stekao je i titulu magistra klarineta, kod istog profesora. Stručno se usavršavao u Parizu kod eminentnog profesora Uliz Delkluza kao stipendista francuske vlade.

Dosadašnju umetničku karijeru obeležile su brojne prve nagrade na takmičenjima tadašnje Jugoslavije, specijalna nagrada Bavarske Radio Televizije i učešće u finalu Međunarodnog Konkursa (Minhen, 1973).

Kao solista i kamerni muzičar gostovao je u svim značajnim muzičkim centrima Jugoslavije, kao i u Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Češkoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Nemačkoj. Nastupao je sa Beogradskom, Zagrebačkom, Makedonskom, Sarajevskom, Vojvođanskom, Temišvarskom i filharmonijom Gornje Češke, Novosadskim i Mostarskim kamernim orkestrom, Kamernim orkestrom „Dušan Skovran“ (preko pedeset koncerata), Gudačima Svetog Đorđa, kao i gudačkim kvartetima Klima, Kodaly, Moyses, Tartini, Beogradski gudački kvartet, Srpski gudački kvartet i dr.

Među nastupima na muzičkim festivalima izdvajamo Ohridsko Leto, Bratislavsko leto, Dubrovačke letnje igre, Večeri na Griču, Muzički festival u Talinu (Estonija), Janačekov Maj (Ostrava), Festival u Košicama…

U zvanju je redovnog profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umjetnosti u Banja Luci.

Uvodni govor – prof. mr Nikola Srdić

TADEJ KENIG  je solo klarinetista SNG Opere i baleta u Ljubljani i docent na Akademiji za glasbo Univerziteta u Ljubljani, jedan od najuspešnijih muzičara današnjice. Diplomirao je u klasi Slavka Goričara na Akademiji za glasbo u Ljubljani, i završio postdiplomske studije sa najvišim ocenama – Solistendiplom na „Hochschule fur Musik der Stadt Basel“ u klasi Fransoa Bende. Dobitnik je više prvih nagrada kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima. Bio je apsolutni pobednik na takmičenju „Marco Fiorindo“ u Torinu (Italija), u kategoriji „selezione clarinetto solista“.

Njegova koncertna delatnost obuhvata kako koncerte u Slovenij, tako i koncerte u inostranstvu (Austrija, Italija, Nemačka, Švajcarska, Francuska, Velika Britanija, Hrvatska, Srbija, Indija, Brazil…) gde nastupa kao solista i kamerni muzičar, ali i sa orkestrima: Slovenskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom mesta Basel, Kamernim orkestrom iz Bratislave, SNG Operom i baletom iz Ljubljane i Ansamblom Cantus. Sarađivao je sa sledećim dirigentima: Marko Letonja, Stefan Saderling, Otmar Maga, Loris Voltolini, Berislav Šipuš… Član je duvačkog kvinteta ARTvento.

Učestvovao je na velikom broju međunarodnih festivala savremene muzike: Bijenale Zagreb (Hrvatska), Electromediaworks Atina (Grčka), S.O.U.N.D (Škotska)… Na tim festivalima je sarađivao sa solistima i dirigentima kao što su : Feliks Rengli, Serđo Acolini, Hajnc Holiger, Ričard Kreg, Roberto Fabrićijani, Rohan de Saram, Krištof Penderecki, Jirg Heneberger, Jirg Vitenbah, Adam Skot Nil, Robert Skot Tompson, Pit Stoleri i drugi.

Njegova diskogafija obuhvata sledeća izdanja: „Dialogue de l`ombre double“ – 2007, Cantus d.o.o. Zagreb HDS; „Molly Brallaghan, Quintet ARTvento and friends“ – 2008, Whoopee Records, Nemačka; „Vivid Air“ – 2010, Aucourant Records, SAD; „Alojz Ajdič – Skladbe za klarinet“ – 2010, KD ADRIARS, Slovenija; „Pihalni kvintet ARTvento – skladbe slovenskih skladateljev“ – 2011, KD ADRIARS, Slovenija; „Pushing Forward“ – 2011, KD ADRIARS, Slovenija, 2012, , Aucourant Recorsd, SAD.

Održao je veliki broj majstorskih kurseva u Ljubljani, Berlinu, Bazelu (Musikakademie der stadt Basel), Luganu (Conservatorio della Svizzera Italiana), na Univerzitetu u Aberdenu, u Centru izvrsnosti u Varaždinu, u Areni u Puli…

Bogatu karijeru Tadeja Keniga redovno prate briljantne kritike kako domaćih, tako i stranih medija.

Uvodni govor – prof. Tadej Kenig

ĐURO PETE je završio je nižu i srednju muzičku školu u Osijeku u klasi prof. Vjekoslava Burića. Osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu upisao je 1980. godine, a diplomirao u klasi prof. Mihajla Kelblija 1984. godine. Magistarske studije upisao je 2006. godine, a magistrirao je 2009.godine u klasi prof. Nikole Srdića. Pohađao je kurseve kod M. Arinjona (Pariz), J. Kotara i M. Bekavca (Slovenija), Ž. Satmarija (Budimpešta). Kao student postigao je zapažene rezultate osvajajuću nagrade na takmičenjima (drugu nagradu na Takmičenju mladih umetnika Jugoslavije u Zagrebu 1983. Godine, prvu nagrada na Pokrajinskom takmičenju učenika i studenata 1981. godine u Novom Sadu, prvu nagradu na Saveznom takmičenju u Sarajevu 1981. Godine, prvu nagradu na Festivalu omladine Srbije u Knjaževcu). Pored niza solističkih nastupa i resitala, nastupao je sa Omladinskom filharmonijom iz Pečuja (Mađarska), Vojvođanskom omladinskom filharmonijom, kao i sa Kamernim orkestrom Akademije umetnosti. Kraće vreme svirao je kao solista u ansamblu opere HNK u Osijeku. Snimao je za RTV Novi Sad i TV Zagreb.

Svoj pedagoški rad, počeo je u muzičkoj školi “Josip Slavenski”u Novom Sadu , a od 1987. godine stalno je zaposlen kao profesor klarineta u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu. Sa svojom klasom postigao je značajne rezultate, koji se ogledaju u nizu od više desetina prvih nagrada i priznanja na međunarodnim i domaćim takmičenjima i festivalima. Njegovi učenici su dobitnici najviših priznanja, laureati na gotovo svim takmičenjima klarinetista u zemlji. 2008. godine učenik Radovan Turović osvojio je treću nagradu na Prvom međunarodnom takmičenju ”Anton Eberst” u Novom Sadu, a 2010. godine učenik Bogdan Bikicki je osvojio prvu nagradu na istom takmičenju. Učestvuje u radu zimskih i letnjih škola klarineta, koje vodi prof. Nikola Srdić, kao asistent-predavač. Višegodišnji je učesnik u radu žirija Republičkog takmičenja, kao i predsednik ili član žirija na takmičenjima drvenih duvača u Požarevcu, „Davorin Jenko“ u Beogradu i Majskim susretima drvenih duvača u Lazarevcu. Organizator je nekoliko koncerata mladih klarinetista u Subotici, Zrenjaninu, Bačkoj Palanci, Kuli, Somboru i Novom Sadu u cilju promovisanja i popularizacije klarineta i klasične muzike. Za svoj rad nagrađen je godišnjom nagradom Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije 2010. godine. Ostvaruje značajne kontakte u međunarodnoj saradnji sa kolegama iz mnogih zemalja Evrope i SAD.

Uvodni govor – prof. Đuro Pete

Šta Vi mislite?