Electe

Program koncerta AKUDUNS „Sonja Marinković“

  • Date: 22 - May - 2016
  • Location: Subotica
  • Venue: Gradska kuća
  •  INFO

Orkestar harmonika AKUDUNS „Sonja Marinković“ održaće u Subotici celovečernji koncert u nedelju 22. maja 2016. godine sa početkom u 20.00 časova.

U nastavku teksta objavljujemo program ove muzičke večeri, kao i biografiju dirigenta Gorana Penića, koji osim uspešnog umetničkog rukovođenja orkestrom i sam stvara aranžmane za orkestar harmonika kojim diriguje. U nastavku teksta, takođe možete pročitati biografiju orchestra harmonika AKUDUNS „Sonja Marinković“.

Program:
Johannes Brahms: Mađarska igra br.1, arr. Goran Penić
Stevan Divjaković: Uvertira
Modest Mussorgsky: Slike sa Izložbe, arr.Goran Penić
Arturo Marquez: Danzon no. 2, arr.Goran Penić

GORAN PENIĆ rođen je 1970. u Novom Sadu. Svoje osnovno i srednjoškolsko muzičko obrazovanje stiče u klasi prof. Dragice Tomašev na odseku harmonika u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“. Kao instrumentalista osvaja niz prvih nagrada na Pokrajinskim, Državnim takmičenjima i festivalima (Jugoslavija). Na Akademiji umetnosti (u Novom Sadu) diplomira 1994/95 godine na smeru Opšta muzička pedagogija a 1993. godine otpočinje svoj pedagoški rad na odseku harmonike u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ gde i danas radi.
Zalaže se za koncertnu emancipaciju harmonike na polju solističkog, kamernog i orkestarskog muziciranja. Kao pedagog sa svojim učenicima postiže visoka priznanja na domaćim i internacionalnim takmičenjima, a kao dirigent orkestra harmonika osnovne muzičke škole osvaja sva moguća priznanja u zemlji.
Od 1999. diriguje i orkestrom harmonika AKUD “Sonja Marinković“ i Muzičke škole „Isidor Bajić“ sa kojim nastavlja tradiciju dugu 60 godina, te gradi internacionalnu karijeru. Sa ovim orkestrom apsolutni je pobednik i nosilac mnogih zlatnih trofeja. Osim dirigovanja bio je član kamernog orkestra „La campanella“ gde u domenu „World music“ scene nastupa po celom svetu. U nameri da proširi svoje znanje iz oblasti harmonike, dirigovanja i muzičke umetnosti uopšte, pohađa seminare poznatih domaćih i stranih predavača. Kao pedagog član je žirija na domaćim i internacionalnim talmičenjima u solističkim i orkestarskim kategorijama.

AKUDUNS „Sonja Marinković“
Od samog osnivanja 1951.godine u Novom Sadu (Srbija) orkestar vodi Margita Baračkov Malenica, jedan od pionira u borbi za koncertnu emancipaciju harmonike na prostoru bivše Jugoslavije. Usled popularnosti harmonike kao „instrumenta iz naroda“, rađa se potreba i ideja da se oformi jedan ovakav sastav koji ubrzo zauzima značajno mesto u kulturnom životu grada i šire. U početku je ovaj ansambl brojao mali broj članova i nastupao pod imenom „Komarac“ a na njegovom repertoaru nalazile su se popularne melodije i narodne pesme. Kako je on rastao, počela su da se izvode transkribovana dela poznatih klasičnih kompozitora: Mocarta, Štrausa, Griga… Tada sa 14 godina dirigentsku palicu preuzima Milana Baračkov Malenica koja će ovaj ansambl voditi preko 40 godina, a sa kojim će osvojiti najviša priznanja u svojoj zemlji.

Od 1957. godine, orkestar počinje i svoju karijeru na evropskom tlu. Nastaju i prvi uspesi i zlatna odličja – Grand prix u: Palermo/Italija(1959), Lucern/Švajcarska (1962), Evijan/Francuska (1969), Lion/Francuska (1977), Ženeva/Švajcarska (1980), Tarciento/Italija (1984), Castelfidardo/Italija (1994), III mesto Lucern/Švajcarska (1975). Tih godina broj članova i dalje raste, nemalo energije utrošeno je na razbijanje okoštalih otpora akademski obrazovanih muzičara prema zvuku harmonike. Samo izuzetan kvalitet tona i interpretacije omogućavao je prodor ovog instrumenta na koncertne podijume. Upravo iz tog razloga za ovaj sastav specijalno su pisali eminentni kompozitori kao što su: Karl Krombholc, Rudolf Bruči, Petar Ozgijan, Bruno Bjelinski, Ivan Kovač a kasnije i Slavko Šuklar, Stevan Divjaković, Wolfganag Rus Plotz i drugi.

Orkestar AKUDUNS „Sonja Marinković“ na svom repertoaru danas ima dela različitih epoha i stilova, gde osim originalno napisanih za ovaj sastav, postoji i veliki broj ostvarenih transkripcija i aranžmana – dela poznatih svetskih kompozitora: Bah, Mocart, Brams, Štraus, Čajkovski, Korsakov, Ravel, List, u novije vreme Berštajnn, Markez, Hinastera…

Jedna neuobičajena karakteristika i tradicija koji je orkestar harmonika AKUDUNS „Sonja Marinković“ zadržao sve do danas je da članovi čitave koncerte sviraju napamet, te na taj način ostvaruju najbolji mogući kontakt sa dirigentom, prateći tako svaki njegov pokret i mimiku.
U novije vreme od 1999. godine pa na dalje, prvo kao asistent, a zatim kao dirigent, Goran Penić zajedno sa svojim članovima nastavlja da traga za što ubedljivijim i doživljenim interpretacijama, izbegavajući zvuk koji liči na „hor harmonika“, donoseći tako nove nijanse i zvučne boje upotrebom što raznovrsnijih udaraljki, elektronike pa i upotrebom klavira. Ono po čemu teže i po čemu ih prepoznaju je maksimalna usviranost i uvežbanost, te izbalansiranost u zvuku i kvalitetu tona. Entuzijazam s kojim se mladi muzičari pripremaju za koncertne nastupe ne ostaje bez rezultata ni u razvoju njihovih muzičkih ličnosti.

Orkestar harmonika AKUDUNS „Sonja Marinković“ značajan je rasadnik muzičkih kadrova. Njegovi bivši članovi danas su istaknuti pedagozi, kompozitori, dirigenti, muzički urednici. Ono što daje posebnu čar kada je u pitanju njegovo članstvo jeste da danas njega čine učenici instrumenta harmonika, Srednje muzičke škole “Isidor Bajić” kao i njihovi profesori, profesori muzičke škole “Josip Slavenski” (Novi Sad), studenti Univerziteta u Novom Sadu ali isto tako i ljubitelji harmonike koji sviraju u orkestru iz hobija. To su ljudi različitih profesija i opredeljenja: privrednici, studenti književnosti, ekonomije, prava, pedagogije, poljoprivrednici… Svi oni čine jednu jedinstvenu celinu u kojoj zajedno dišu i funkcionišu kao jedno telo. Danas, orkestar AKUDUNS „Sonja Marinković“ čini 40 članova i česti su gosti domaćih i svetskih manifestacija.