Electe

Dario Zingales – seminar klarineta

Pozivamo studente muzičkih akademija, kao i učenike srednjih i osnovnih muzičkih škola, zainteresovane da unaprede, prošire i usavrše svoja muzička umeća, da učestvuju na seminaru klarineta Daria Cingalesa (Austrija/Italija).

Seminar će voditi istaknuti muzički pedagog i solista Dario Cingales 6. i 7. februara 2020. godine u sali Akademije umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Za prijavu na seminar potrebno je kontaktirati:

Kristijan Boroš

Mobilni telefon: +381 (0) 64 403 1859
E-mail: kristijan.boros@gmail.com

Dario Cingales je studirao na Konzervatorijumu u Milanu, u klasi prof. Luiđija Mađistrelija. 2005. godine završava prvi nivo a u junu 2008. godine drugi nivo studija sa najvišim ocenama.

Od 2007. godine studirao je na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu kod prof. Alojza Brandhofera (solo klarinetiste Berlinske filharmonije) gde je masterirao 2012. godine.
Jedan je od osnivača kvarteta klarineta „Fusion Clarinet Quartet“ sa kojim je 2005. godine dobio nagradu „Ferrero“ za duvačke ansamble. Kvartet je od tada nekoliko puta gostovao u koncertnim serijalima na Milanskom konzervatorijumu.

U februaru 2006. nastupa na festivalu „Mozart Marathon“ u prestižnoj sali „Teatro Dal Verme“ u Milanu, organizovan od strane kluba „Società del Quartetto“. U septembru 2007. godine bio je učesnik međunarodnog MITO festivala sa svojim kamernim ansamblom.

Orkestralno iskustvo stekao je u Filharmonijskom orkestru Konzervatorija i orkestru „Milano Classica“. Svirao je u orkestru „Luigi Cherubini“ pod dirigentskom palicom Rikarda Mutija. Takođe je svirao prvi klarinet u Simfonijskom orkestru Univerziteta Mocarteum u Salcburgu, a dirigovali su mu Andre Previn, Gerd Albreht i Denis Rasel Dejvis. Svira kao solo klarinetista u Omladinskim filharmonijama grada Minhena i Salcburga. U novembru 2009. pobedio je na audiciji za orkestar „Amadeus“ iz Salcburga.

Od avgusta 2009. do septembra 2012. godine svirao je kao solo klarinetista u „Filharmoniji nacija“ pod vođstvom Justusa Franca sa kojom je ostvario gostovanja u Americi, Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Austriji, Španiji, Švajcarskoj i Rusiji.

Nastupao je kao solista sa Simfonijskim orkestrom Univerziteta Mocarteum i izveo je dela Volfganga Amadeusa Mocarta – Sinfoniju končertante KV297b i Koncert za klarinet i orkestar KV 622. Decembra 2011. godine nastupio je u Linzu sa Mocartovim Koncertom za klarinet pod dirigentskom palicom Josefa Valniga.

Član je Duvačkog orkestra Univerziteta Mocarteum pod dirigentskom palicom Hansjorga Angerera.

Kao izvođač kamerne muzike, nastupao je sa mnogim renomiranim umetnicima kao što su Lukas Hagen, Pijer Amojal, Tomas Ribl, Piter Lang, Žak Ruvije i Hansjorg Angerer.

Za CD-izdavača „Urania Records“ ostvario je više izdanja: 2013. godine „Grand Duo Clarinet“ (LDV14014), 2014. godine „SOLO“ (LDV14017), a 2015. godine „Gassenhauer for 3“ (LDV14022).

Od oktobra 2012. radi na Univerzitetu Mocarteum kao asistent u klasi klarineta prof. Alojza Brandhofera, a od oktobra 2015. kao asistent u klasi klarineta prof. Vencela Fuksa.

U sklopu seminara možete pogledati i prezentaciju i testiranje Gleichweit usnika.

Takođe, možete i servisirati i reparirati instrumente.

Šta Vi mislite?