Electe

EuroStrings prvi put održan u Subotici

U Subotici je od 12. do 14. aprila u Savremenoj galeriji održan festival klasične gitare EuroStrings. EuroStrings je prva evropska platforma za klasičnu gitaru, koja uključuje 14 evropskih zemalja i gitarskih festivala, a pod pokroviteljstvom je fonda Evropske unije Kreativna Evropa.

Ovogodišnji program bio je prvi put realizovan i u Vojvodini, kroz projekat EuroStrings Subotica-Szeged. Festival je ostvaren u zajedničkoj organizaciji Asocijacije gitarista Vojvodine i srodnog udruženja iz Mađarske Szó-Tér, a uz podršku Univerziteta u Segedinu. U Subotici, Udruženje Electe imalo je udeo u organizatorsko-marketinškoj podršci, dok je domaćin festivala bila Savremena galerija Subotica. Kao gosti koncerata nastupili su istaknuti učenici Muzičke škole Subotica sa odseka gitare.

Prvo veče EuroStrings Subotica-Szeged 2018 održano je u predivnom ambijentu prepune Savremene galerije u Subotici. Publici su se predstavili gitaristi, Boyan Doychev (Bugarska) i Gergely Boszoki & Funusual Quintette (Mađarska), a kao gost je nastupio Stefan Stanimirović iz Subotice.

Drugo veče EuroStrings Subotica-Szeged 2018 ispunili su fenomenalni nastupi Dmytro Omelchaka (Ukrajina) i Raphael Feuillatrea (Francuska). Kao gost nastupila je Simonida Lončar iz Subotice.

Završno veče EuroStrings Subotica-Szeged 2018 na kom su nastupili mlade zvezde Andrea Roberto (Italija) i Peter Giran (Mađarska). Gost koncerta bila je Noemi Kučera iz Subotice.

Prema rečima Raška Radovića, Predsednika Asocijacije gitarista Vojvodine projekat je protekao po planu, u smislu da su svi najavljeni umetnici nastupili, kao i da su svi iz organizacije odradili svoj deo posla, Muzička škola, Electe, Savremena galerija, Szo-Ter i Asocijacija gitarista Vojvodine.

„Umetnici su veoma zadovoljni prijemom i svi su se zahvalili na gostoprimstvu, a i sa marketinške strane je sve bilo više nego korektno. Publika je takođe dobro odreagovala i sala je sva tri dana bila manje-više popunjena do poslednjeg mesta.“ – kaže za naš sajt Raško Radović.

O planovima u budućnosti Radović navodi: „Projekat EuroStrings je oročen na period od 2018-2021. sa mogućnošću produžetka na još četiri godine, ukoliko svih 14 evropskih partnera odradi svoj deo posla. Što se AGV tiče, mi smo vrlo raspoloženi da nastavimo projekat u Subotici, s tim što bi za sledeća izdanja definitivno trebalo na vreme obezbediti i sredstva za organizatore na terenu. Do sledeće godine ima dovoljno vremena da se organizujemo na tom polju.“

Fotografije: Živojin Kuzmanović i Zdenko Štricki

Galerija

Šta Vi mislite?