Electe

Dolazi FEMUS 2016.

Sa posebnom radošću, najavljujemo Internacionalni festival umetničke muzike FEMUS 2016, koji će se održati od 11. do 13. marta 2016. godine na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku, u Subotici.

Femus je festival umetničke muzike internacionalnog karaktera, koji okuplja učenike i profesore nižih i srednjih muzičkih škola iz Srbije i inostranstva. Po prvi put, ugostićemo decu iz Makedonije. I ove godine, družićemo se sa mališanima, njihovim roditeljima i profesorima iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Sećanje na profesora

FEMUS 2016 nosiće sa sobom i značajnu posvetu našem dragom i višedecenijskom profesoru subotičke Muzičke škole gospodinu Matiji Levaiju. Kao muzički izvođač i pedagog, gradu Subotici doneo je mnogo lepih muzičkih događaja, ali je takođe izveo veliki broj mladih talenata iz našeg Grada na pravi umetnički put. Kao izuzetan izvođač na drvenim duvačkim instrumentima osnivao je i kamerne ansamble sa kojima je nastupao na prostoru cele bivše Jugoslavije.

Matija_Levai_ser

„Femus je festival internacionalnog karaktera i podstiče mlade umetnike da razvijaju svoje muzičke sposobnosti na instrumentima flauta, klarinet i saksofon. Kako je prof. Matija Levai takođe bio aktivan izvođač, ali i muzički pedagog, Organizacioni odbor Festivala Femus, uz podršku njegove porodice, odlučio je da festival posveti upravo njemu.“, kaže Tamara Štricki Seg, potpredsednica Electe.

Članove žirija čine istaknuti muzički pedagozi i solisti iz Mađarske i Srbije, prof. Levente Puškaš, prof. Laura Levai Aksin i prof. Žolt Satmari.

Ove godine će pored takmičarskog dela programa, u sklopu festivala Femus biti organizovani koncerti naših vrhunskih umetnika iz zemlje i inostranstva.

Na završnom koncertu FEMUS 2016, koji će biti održan 13. marta, subotičkoj publici predstaviće se najbolji takmičari, a žiri će izabrati prvo, drugo i treće mesto festivala. Ove godine, pored nagrada za učesnike, organizator je predvideo i nagrade za najbolje pedagoge i najbolje korepetitore.

Više se informišite na zvaničnom sajtu festivala FEMUS 2016.

Šta Vi mislite?