Electe

„Didona i Enej“

Za sve zainteresovane, objavljujemo uloge kao i kratak siže opere „Didona i Enej“. Opera će biti održana u Narodnom pozorištu na sceni Jadran, u sredu 25. juna sa početkom u 20 časova. Ulaz na operu je slobodan!

SIŽE OPERE „DIDONA I ENEJ“

Prvi čin
Okružena svojim dvorskim damama, Didona, kraljica Kartagine je neutešna. Njena sestra i glavna dama, Belinda, očajnički pokušava da je razvedri, ali Didona je tužna i peva kako su ona i mir sada samo stranci. Belinda tvrdi Didoni da će svoj bol izlečiti ako nađe ljubav, te joj preporučuje da se uda za Eneja, trojanskog princa, koji je za nju zainteresovan. Didona se plaši da će je zaljubljivanje pretvoriti u slabog vladara, ali Belinda ističe da čak i veliki heroji traže ljubav. Kada Enej stupi u Didonin dvor, ona je još uvek rezervisana prema njemu i hladno ga pozdravlja. Konačno, njeno srce omekšava i pozitivno odgovara na njegovu bračnu ponudu.

 Drugi čin, prva slika

U dubokoj pećini, zla Čarobnica kuje plan kako da razori Kartaginu i njenu kraljicu, Didonu. Ona doziva svoje pomoćnice-veštice i otkriva im svoj zli plan uz uputstva kako da ga sprovedu. Njen poverljivi sluga-vilenjak će se prerušiti u Merkura, kako bi naveo Eneja da napusti Didonu. To će njoj slomiti srce. Dve veštice pažljivo slušaju Čarobnicu i bacaju čini kako bi izazvale strašnu oluju, koja treba da Didonu i njene dvorjane navede da se hitno vrate iz lova u mirnu šumu.

Drugi čin, druga slika

Didona i Enej, zajedno sa svojim velikim svitama, zaustavljaju se u šumarku radi odmora nakon dana provedenog u lovu. Belinda nalaže slugama da za kraljevski par spreme trpezu. Pošto je sve pripremljeno, Didona začuje grom iz daljine, na šta Belinda odmah naređuje slugama da sve pokupe i da se sklone od oluje. Kada svi napuste šumarak, Enej ostaje da bi se još malo divio lepotama. Tada mu prilazi zli vilenjak, prerušen u Merkura. On mu nalaže da hitno napusti Kartaginu i zaplovi put Italije, gde treba da podigne razrušeni grad Troju. Verujući da je to zapovest od samoga boga Jupitera, Enej posluša Merkurovo naređenje uprkos osećanju žaljenja što napušta Didonu. Posle ovog razgovora, Enej se vraća u palatu radi pripreme za polazak.

 Treći čin, prva slika

Trojanski mornari spremaju flotu svojih brodova za isplovljavanje. Nedugo zatim, zla Čarobnica i njene pomoćnice pojavljuju se da nadgledaju kako napreduje njihov plan, zadovoljne svojim uspehom. Čarobnica tada najavljuje svoj novi plan za Eneja – njegov brod će stradati u oluji na moru. Zla bića se radosno kikoću i plešu.

 Treći čin, druga slika

U palati, Didona i Belinda ne mogu da nađu Eneja. Didona je u strahu, a Belinda se trudi da je uteši. Kada Enej stigne, Didona iskazuje svoje sumnje oko njegovog odsustva. Enej to potvrđuje, ali kaže da će prkositi bogovima i ostati s njom. Didona ga odbija, nemoćna da pređe preko njegovog sagrešenja prema njoj. On je jednom hteo da je napusti i, uprkos novoj odluci da ipak ostane, ona ne može da mu oprosti i traži od njega da ode. Didonin bol je preveliki i zna da se nikada neće oporaviti. Ona se predaje okrutnoj sudbini i umire slomljenog srca. Hor doziva anđele da pospu njen grob „ružama mekim i nežnim kao što je njeno srce“.

ULOGE

Didona, kraljica Kartagine SVJETLANA ĐOKIĆ (klasa: Senka Nedeljković)
Enej, trojanski princ IVAN POPOVIĆ (klasa: Senka Nedeljković)
Belinda, Didonina dvorska dama IVONA ŠARI (klasa: Senka Nedeljković)
Druga dama ALISA MILOŠEVIĆ (klasa: Ivana Jovanović)
Čarobnica ALEKSANDRA GOGA (klasa: Marta Balaž)
Prva veštica NATAŠA JOŠIĆ (klasa: Anđela Čivović Saramandić)
Druga veštica JOVANA FILIPOVIĆ (klasa: Ivana Jovanović)
Duh (lažni glasnik, prerušen u Merkura) ALEKSANDRA ĐURIN (klasa: Marta Balaž)
Prvi mornar MILOŠ TRUJIĆ (klasa: Senka Nedeljković)
Dvorjani, dvorske dame, veštice, mornari, anđeli MEŠOVITI HOR SREDNJE ŠKOLE
ORKESTAR SREDNJE ŠKOLE
Koncertmajstor RENATA ZIMA
Kontinuo: NINA ARANĐELOVIĆ čembalo (profesor), LAZAR KUBATOVIĆ violončelo, VIKTOR VINAI kontrabas, DAVID GEGIĆ fagot, BORIS SEMNIC fagot, MIONA ILIĆ solo flauta
ORKESTAR GITARA SREDNJE ŠKOLE (pripremio: Vedran Ferizović)

Orkestrom će dirigovati Tamara Adamov Petijević, a scenski pokret i režiju potpisuje Maja Grgić.

[fsg_gallery id=“10″]

Šta Vi mislite?