Electe

MUZIČKI KALEIDOSKOP

U utorak, 8. aprila 2014. godine u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, nastavlja se International Piano Fest na kom će nastupiti umetnici iz Italije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske i Srbije.

PROGRAM:

1. Riccardo Insinga (Italy)
L. v. Beethoven: C-sharp minor Sonata, Op. 27, No. 2: Sonata quasi una fantasia, 1st movement
 
 2. Lili Bogdanova (Bulgaria)
Fryderyc Chopin: Fantasy in F minor, op. 49
 
 3. Fejes Krisztina (Hungary)
Franz Liszt: Hungarian Rhapsody no.14
 
 4. Tonja Čuić (Croatia)
Alexander Scriabin: Prelude and Nocturne op. 9, for left hand
 
 5. Piano duo Görög (Serbia)
Carlos Gardel: Por una Cabeza for four hands , arr. Milica Ilić
 

Riccardo Insinga (Italy)

Rikardo Insinga, italijanski pijanista, počeo je da svira klavir na Muzičkom institutu Vinčenzo Belini u klasi Danijela Petralije u Kataniji (Italija). Takođe je slušao časove kod Jurija Bogdanova, Igora Petrina, Filipa Baldučija, Alekseja Orlovieskoga, Leonida Margarijusa, Igora Longatoa, Borisa Petrušćanija i još mnogih drugih. Svirao je u Grčkoj (Pijanistička Akademija Poros), Poljskoj (Muzička Akademija Vroclav), Švajcarskoj i Italiji. Osvojio je prve nagrade na različitim takmičenjima, kao što su Internacionalno Pijanističko takmičenje Kanikatija (2012), Nacionalno takmičenje Đuzepe lerna u Floridiji – Sicilija (2013), Nacionalno takmičenje Tutt’arte u Kataniji (2012). Njegov repeortoar se fokusira na dela iz perioda klasicizma i romantizma.

Lili Bogdanova (Bulgaria)

Lili Bogdanova rođena je 1994. godine u Sofiji (Bugarska). Klavir je počela da svira kada je imala pet godina u klasi Emilija Kaneve u Nacionalnoj Muzičkoj školi Ljubomir Pipkov u Sofiji. Od 2012. godine nastavnik joj postaje Borislava Taneva, profesor klavira Nacionalne Akademije muzike Pančo Vladigerov takođe u Sofiji. Lili je učestvovala na državnim i međunarodnim takmičenjima, kao što su: Svetoslav Obretenov u Provadiji (Bugarska), Pijanističko takmičenje Klasična i savremena muzika u Staroj Zagori (Bugarska), Internacionalno pijanističko takmičenje Karl Filtč u Sibijuu (Rumunija), Takmičenje Korbi transkripcija u Mančesteru (Velika Britanija), na kojima je osvojila prve nagrade. Nastupala je kao solista sa nekoliko simfonijskih orkestara u Bugarskoj, SAD, Grčkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji. Dva puta je primljena kao učesnik letnjeg festivala kamerne muzike Muzika Mundi u Belgiji. Takođe, učestvovala je na majstorskim kursevima za klavir i kamernu muziku sa istaknutim muzičarima u Belgiji i u već pomenutim državama, kod Kristofera Eltona, Ludmila Angelova, Lezli Hauarda, Stevena Iserlisa i drugih.

 Fejes Krisztina (Hungary)

Kristina Feješ je počela da svira klavir sa pet godina, a debi je imala sa dvanaest godina učešćem u finalu prestižnog Pijanističkog takmičenja Lajoš Pap. Sa četrnaest godina primljena je na Muzički konzervatorijum Bartok Bela u Budimpešti. Muzičku akademiju List Ferenc u Budimpešti upisala je 2003. godine, gde je učila kod Lasla Baranjaija, Balaža Sokolaija i Atile Nemet. Tokom studija, 2007. godine osvojila je drugo mesto na Karl Filtč pijanističkom takmičenju u Sibijuu (Rumunija), a 2008. godine na Pijanističkom takmičenju Bela Bartok u Segedinu (Mađarska). Dobitnik je stipendije Eni Fišer 2011. godine, a sledeće godine je primila ARTISJUS nagradu za izvanrednu izvedbu savremene mađarske kompozicije. Učestvovala je na raznim majstorskim kursevima kod Dmitrija Baškirova, Paula Badura Škoda, Mihaila Voskresenskoga i Marte Gujaš. Kao solista redovno sarađuje sa velikim brojem mađarskih orkestara, među kojima su Savarijski simfonijski orkestar, BM Dunav Simfoničari, Simfonijski Orkestar Segedin. Snimala je kompozicije mađarskih autora, a kao gost predavač na Muzičkom konzervatorijumu Bartok Bela ohrabruje mlade umetnike da prihvate izazov koji zahteva upoznavanje sa savremenom mađarskom muzikom.

Tonja Čuić (Croatia)

Pijanistkinja, Tonja Čuić, poreklom iz Hrvatske rođena je 1989. godine, a svoje muzičko obrazovanje je započela sa 12 godina. Nakon završenih osnovnih studija u Zagrebu, koje je završila u klasi Ljubomira Gašparovića, za svoje uspehe primila je dekanovu i rektorovu nagradu. Upisuje sledeći stepen studija u Karlsruju, Nemačkoj kod profesora Petera Ajhera. Učestvovala je u brojnim letnjim akademijama po celoj Evropi, gde je radila sa eminentnim muzičkim pedagozima, kao što su Martin Hjuz, Antoni Spiri, Eldar Nebolzin, Konstantino Bogino, Boris Romanov i još mnogo drugi. Dobitnica je stipendije od Muzičkog Univerziteta u Beču za učestvovanje na letnjoj muzičkoj akademiji u Semeringu 2009. i 2011. godine. Nastupala je sa Kamernim orkestrom hrvatske vojske, sa Zagrebačkim kamernim orkestrom u Zagrebu i Grosuplju (Sloveniji). Održala je brojne koncerte u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Makedoniji, Nemačkoj i Finskoj.

 The Görög sisters piano duo (Serbia)

Klavirski duo sestre Gereg je nastao spontano, kao rezultat toga što su u porodici obe svirale klavir. Duo je rođen kao rezultat velike ljubavi prema muzici i jedne prema drugoj. U početku, još u školskim danima ova vrsta muzičkog izražavanja je više služila kao zabava. Međutim, nakon prvog nastupa dua Gereg, dobile su veoma pozitivne reakcije kod publike i pozitivne kritike od strane profesionalaca. Sva ova mišljenja se slažu u jednoj stvari: kada sestre Gereg sviraju savršeno komuniciraju jedna sa drugom kroz muziku, i njihova muzika je neverovatan spoj dve potpuno različite muzičke ličnosti. Duo Gereg je osvajao nagrade na takmičenjima u Beogradu, Torinu, Rimu i Oslu. Sestre Gereg, učestvovale su na majstorskim kursevima Arboa Valdme, Ninoslava Živkovića, Marte Gujaš, Imrea Romana, Luj Fernando Pereza i Žak Ruvijea.

 

Šta Vi mislite?