Electe

Budimo humani na International Piano Festu

Budimo humani – na International Piano Festu biće moguće da svako u skladu sa svojim mogućnostima pomogne ozdravljenju trogodišnjih blizanaca Andreja i Sare Dedović. Sav trud roditelja i trud terapeuta je usmeren na to da jednog dana Andrej i Sara prohodaju i budu što samostalniji, za šta im je potrebna materijalna pomoć dobrih ljudi.

Andrej i Sara Dedović su rođeni 24.12.2014. godine, prirodnim putem, u 31. nedelji trudnoće. Odmah su prebačeni na odeljenje intezivne nege Dečije bolnice u Novom Sadu gde su na veštačkom kiseoniku bili trinaest dana. Nakon toga, još mesec dana su boravili na odeljenju neonatologije u istoj bolnici. U tom periodu je Andrej imao sepsu, krvarenje u mozgu trećeg stepena uz proširenje moždanih komora i infekciju mokraćnih kanala. Sara je dobila proširenje moždanih komora.

Kod oba deteta, usled nedostatka kiseonika tokom porođaja, postoji volumni gubitak bele mase mozga i bledilo očnih živaca na oba optička sistema. Takođe su pretrpeli i omekšanja bele mase (leukomalaciju).

Oba deteta imaju dijagnozu cerebralne paralize (kvadripareza), samostalno se rotiraju, ne zauzimaju četvoronožni stav, ne sede bez potpore, ne hodaju. Sara uspeva da puzi vojnički, odnosno ne koristi noge već samo ruke. Andrej ne priča, osim nekoliko reči, retko ostvaruje socijalni kontakt, dok je Sara na nivou svog uzrasta u mentalnom pogledu. Usled oštećenja mozga, blizanci imaju loš EEG, što kod Andreja prouzrokuje periodične epi napade.

International Piano Fest biće održan u Subotici, od 19. do 24. novembra, a svi zainteresovani učesnici akcije Budimo humani će svoje dobrovoljne priloge za Andreja i Saru moći ostaviti u kutiji koja će se nalaziti na ulazu u sale za koncerte, kako u Velikoj većnici Gradske kuće, tako i u Savremenoj galeriji Subotica.

 

Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari. Ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi. Sveta Majka Tereza.

 

Festivalski program

4th International Piano Fest

Subotica, Serbia

Programska knjižica / Program book

Pratite i dalje sve o International Piano Festu na sajtu: www.electe.org

Šta Vi mislite?