Electe

Orkestar harmonika ponovo u Subotici

Orkestar harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva „Sonja Marinković“ iz Novog Sada ostavio je pre dve godine veoma pozitivne utiske na subotičku publiku. Upravo ovakav prijem sugrađana bio je dovoljan razlog da ispunimo želju publike i još jednom organizujemo koncert sjajnog novosadskog orkestra harmonika u našem gradu.

U ponedeljak, 7. maja s početkom u 20 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici biće održan koncert Orkestra harmonika AKUDUNS „Sonja Marinković“ pod dirigentskom palicom Gorana Penića.

Orkestar je ovoga puta odlučio da sve posetioce koncerta, umesto ulaznicom, nagradi svojim najnovijim kompakt diskom. Tako će za ulaz na koncert biti potrebno kupiti disk ovog orkestra po ceni od simboličnih 300 RSD. Disk, odnosno ulaznica će se moći kupiti isključivo na dan koncerta od 18.00 časova ispred ulaza u Veliku većnicu Gradske kuće.

Dirigent Goran Penić, odabrao je za koncert u Subotici dela Georga Fridriha Hendla, Kloda Debisija, Stevana Divjakovića, Petra Konjovića, Stevana Hristića i Žorža Bizea. Kako su dela ovih kompozitora pisana za druge instrumente i sastave, većinu ovih kompozicija je za orkestar harmonika aranžirao njegov dirigent Goran Penić.

Program koncerta možete pregledati OVDE.

Biografija orkestra

Usled popularnosti harmonike kao „instrumenta iz naroda“, pedesetih godina prošlog veka rodila se potreba i ideja da se oformi jedan ovakav sastav koji u samom početku izvodi uglavnom narodne i partizanske pesme. Prvi takav sastav pod imenom „Komarac“ osnovala je Margita Baračkov.

Već 1951. godine ovaj sastav nastupa na audicijama Radio Novog Sada, uzima učešće u kulturnom životu grada, te ima i značajan nastup povodom rođendana predsednika – druga Tita. Tada je po prvi put pred orkestar stala sa svojih 14 godina Milana Baračkov, jedan od pionira u borbi za koncertnu emancipaciju harmonike na prostoru bivše Jugoslavije, koja će voditi ovaj ansambl preko 40 godina.

Od 1957. godine sada već samostalno Milana Baračkov niže uspehe u svojoj zemlji ali i inostranstvu. Tih godina orkestar ulazi pod okrilje Akademskog kulturno-umetničkog društava „Sonja Marinković“ koje deluje u okviru Univerziteta Grada Novog Sada. Već tada se pokazalo da će on biti jedan od vodećih orkestara u zemlji ali i svetu. Nižu se najznačajniji uspesi i zlatna odličja: Palermo (1959), Lucern (1962), Evian (1969), Lucern (1975), Valjevo (1975), Slavonski Brod (1976), Lion (1977), Geneva (1980), Tarciento (1984), Castelfidardo (1994), Ruma (1975-1997) i mnogobrojna priznanja iz zemlje za postignute rezultate…

Izuzetan kvalitet tona i interpretacije omogućavao je prodor ovog instrumenta na koncertne podijume. Upravo iz tog razloga za ovaj sastav specijalno su pisali eminentni kompozitori: Karl Krombholc, Rudolf Bruči, Petar Ozgijan, Bruno Bjelinski, Ivan Kovač, Svetozar Kovačević, Slavko Šuklar, Stevan Divjaković, Wolfgang Ruß Plötz….

Od 1995. godine pa na dalje, zaslugom Milane Baračkov Malenice i pažljivo odabranim i pripremljenim naslednikom, prvo kao asistent, a zatim kao dirigent Goran Penić zajedno sa svojim članovima nastavlja da traga za što ubedljivijim i doživljenim interpretacijama. Sledeći utrt put on izbegava zvuk koji liči na „raštiman hor harmonika“ i donosi nove nijanse i zvučne boje upotrebom što raznovrsnijih udaraljki, elektronike, klavira… Ono čemu teže i po čemu ih prepoznaju je maksimalna usviranost i uvežbanost, te izbalansiranost u zvuku i kvalitetu tona, a najviše muzički doživljaj koji prenose na publiku.

Orkestar na svom repertoaru ima dela različitih epoha i stilova, gde osim originalnih – napisanih za ovaj sastav – ima i veliki broj ostvarenih transkripcija i aranžmana – dela poznatih svetskih kompozitora: Bah, Mocart, Brams, Štraus, Čajkovski, Korsakov, Ravel, List, Bize, a u novije vreme Bernštajn, Markez, Hinastera… Jedna neuobičajena karakteristika i tradicija koja se zadržala sve do danas je da članovi čitave koncerte sviraju napamet, te na taj način ostvaruju najbolji mogući kontakt sa dirigentom, prateći tako svaki njegov pokret i mimiku.

Ono što daje posebnu čar kad je u pitanju njegovo članstvo jeste da danas ansambl čine učenici Muzičke škole “Isidor Bajić“, zatim njihovi profesori ali i ljubitelji harmonike koji sviraju u orkestru iz hobija.

Šta Vi mislite?