Electe

5. Koncertna sezona Grada Subotice zaokružena odabranom muzikom Electe

5. Koncertna sezona Grada Subotice svečano je zatvorena u nedelju, 18. decembra u Velikoj većnici Gradske kuće. Koncert pod nazivom Musica Electe zaokružio je još jednu, Koncertnu sezonu našeg grada u organizaciji Udruženja Electe Subotica.

Svake godine, koncert svečanog zatvaranja sezone donosi nove muzičke eksperimente članova Electe, ali i poznata dela umetničke muzike u izvođenju umetnika koji nastupaju. Ovo je upravo jedan od razloga što sam koncert nosi naziv Musica Electe – odabrana muzika.

Na početku večeri, Petronela Kermeci glumica u ulozi voditeljke programa, uvodnim rečima pozdravila je sve goste koncerta i pozvala Noemi Gereg – umetničku direktorku Electe i Miloša Radovića – predsednika Electe da dodele zahvalnice prijateljima i sponzorima Koncertne sezone Subotice 2016.

Na početku muzičkog dela programa nastupio je Silvester Selpal, bariton izvodeći kompozicju Petera Volfa – Ave Maria, a uz klavirsku pratnju Enike Gereg. U duhu mađarskog stvaralaštva veče je nastavljeno delom Tri narodne pesme iz Čika kompozitora Bele Bartoka, u izvođenju saksofoniste Adama Radetića i Noemi Gereg.

Svitu za klarinet, violinu i klavir Darijusa Mijoa, francuskog kompozitora, izveo je klavirski trio koji su osnovali profesori somborske muzičke škole Aleksandra Miličević, Marija Obrenović i Miloš Radović.

Program je nastavljen u duhu podsećanja na prelepu melodiju teme iz filma Šindlerova lista, sjajnog kompozitora filmske muzike Džona Vilijamsa, koju je izvela violončelistkinja Milena Radović uz pratnju Noemi Gereg.
Američki kompozitor Samjuel Barber napisao je 1940. godine solo pesmu za glas i klavir pod nazivom Naravno u ovoj zvezdanoj noći (Sure on this shining night). Ovu pesmu izvela je Silvija Dobrotka – sopran uz pratnju Noemi Gereg.

Delo holandskog kompozitora Jakoba ter Veldujisa pod nazivom Bili, izveo je Adam Radetić za alt saksofon uz gasterblaster, pratnju muzičke matrice i video projekcije.
Ženski vokalni kvartet izveo je renesansnu pesmu Majski su dani (Now is the Month of Maying) Tomasa Morlija, kao i tradicionalnu dalmatinsku melodiju u aranžmanu Žana Jakopaća i Joška Ćalete – Rusulica. U vokalnom kvartetu su nastupile: Nataša Vasić, Kristina Čikoš, Emina Tikvicki i Tamara Štricki Seg.

Bol, naziv je pesme Riharda Vagnera koju je potom izvela Silvija Dobrotka – sopran uz klavirsku saradnju Noemi Gereg. Klavirski duo Sestre Gereg, Noemi i Enike odabrale su za ovu priliku, te i veoma uspešno izvele kompoziciju Ples smrti, Kamija Sen-Sansa.

Opera Seviljski berberin sadrži jednu od najpoznatijih arija pod nazivom Figaro. Upravo ovu Rosinijevu ariju izveo je Silvester Selpal uz pratnju Enike Gereg.

Čuveni Valcer br. 2, Dmitri Šostakoviča u aranžmanu Eme Nađ Nemedi, izveli su svi članovi Electe, što publiku nije ostavilo ravnodušnom. Sam završetak programa zaokružio je sjajan nastup dua Silvije Dobrotke i Silvestera Selpala koji su izveli duet iz operete „Grofica Marica“ kompozitora Kalman Imrea.

Po završetku poslednje tačke, svi učesnici su izašli na podijum i zajednički se poklonili, dok su sa balkona Velike većnice Electe baloni poleteli prema publici. Prigodan koktel i posluženje bili su prilika da se 5. Koncertna sezona Subotice zatvori uz komentare i sugestije publike.

 

Galerija fotografija

2 komentara

    Šta Vi mislite?