Electe

Zoltan Kočiš preminuo u 65. godini života

Mađarski pijanista, kompozitor i dirigent Zoltan Kočiš preminuo je u 65. godini života, saopštio je Mađarski nacionalni filharmonijski orkestar. U saopštenju se ne navodi uzrok smrti.

Kočiš je 2012. godine imao ozbiljnu operaciju srca, a prošlog meseca je Filharmonija, čiji je bio muzički direktor, saopštila da zbog lošeg zdravlja otkazuje sve svoje koncerte da bi se odmorio i oporavio.

„Preminuo je jedan veliki umetnik, mogu samo da kažem da nam je kao organizaciji bila izuzetna čast organizovati koncert Mađarskoj nacionalnoj filharmoniji pod dirigentskom palicom Zoltana Kočiša. To je stvarno bilo jedno nesvakidašnje iskustvo i možda jedan od najvećih koncerata koje smo organizovali. Na mene lično Kočiš je ostavio utisak jedne neverovatne energije koja se osetila tokom celog koncerta…“ – izjavljuje Miloš Radović, predsednik Electe.

zoltan_kocis_03

Zoltan Kočiš /Kocsis Zoltán

Svetski poznati pijanista i dirigent rođen je u Budimpešti 30. maja 1952.

Međunarodna karijera Zoltana Kočiša je počela pobedom na takmičenju „Beethoven-verseny” Mađarskog radija kada je imao 18 godina. U roku od nekoliko godina postao je poznat u međunarodnom svetu muzike, nizali su se pozivi u značajne muzičke centre i na festivale u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi kao i na Dalekom istoku.

Nastupao je sa brojnim vodećim svetskim orkestrima, kao što su Berlinska filharmonija, Kraljevski filharmonijski orkestar, Bečka filharmonija, Čikaški simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar San Franciska. Bio je redovna gostujuća zvezda na prestižnim festivalima međunarodnog muzičkog života u Edinburgu, Parizu, Tursu, Lucernu, Salcburgu, Pragu, Mentonu itd.

Radio je sa istaknutim dirigentima kao što su Klaudio Abado, Kristof fon Donanji, Edo de Vart, Čarls Makeras, Lovro fon Matačić, Čarls Dutiot, Herbert Blomsted, Majkl Tilson Tomas.

Godine 1983. je sa Ivanom Fišerom osnovao Festivalski orkestar Budimpešte. Od 1987. nastupao je i kao dirigent, a pored karijere pijaniste on je i komponovao. Izuzetnu saradnju sa istaknutim ličnostima savremene muzike označila je između ostalog i svetska premijera nekoliko dela Đerđa Kurtaga.

Zoltan Kočiš je snimao za izdavačke kuće „Denon”, „Hungaroton”, „Nippon Columbia”, „Phonogram”, „Quintana”, a bio  je ekskluzivni umetnik „Philips Classics”-a.

Za snimke Bartokovih dela napisanih za klavir i orkestar zajedno sa Ivanom Fišerom i Festivalskim orkestrom je dobio Edisonovu nagradu, za album Debisija je dobio nagradu „Gramofon” i nagradu „Instrumentalni snimak godine”.

Zoltan Kočiš je od jeseni 1997. godine preuzeo vođstvo nad orkestrom Mađarske nacionalne filharmonije – tadašnjim Mađarskim državnim koncertnim orkestrom. U skladu sa njegovim umetničkim konceptom proširen je repertoar ansambla, te je pod njegovim vođstvom više dela premijerno izvedeno u Mađarskoj. Proteklih godina je sa Nacionalnom filharmonijom učestvovao u istaknutim stručnim i popularnim turnejama u mnogim evropskim državama, kao i u Japanu i u Sjedinjenim državama u svojstvu dirigenta i soliste, često izvodeći svoje transkripte klavirskih dela Bartoka, Debisija i Ravela.

U januaru 2004. godine je dobio nagradu za životno delo na festivalu „Midem” u Kanu, gde mu je dodeljeno visoko francusko priznanje za zasluge u umetnosti viteškog stepena. U martu 2005. godine, rad Zoltana Kočiša je drugi put nakon 1978. godine priznat nagradom „Kossuth”. U martu 2006. godine, na 125. godišnjicu rođenja Bele Bartoka mu je dodeljena nagrada „Bartók-Pásztory”. Januara 2007. godine ministar za obrazovanje i kulturu ga je imenovao „ambasadorem mađarske kulture”. 30. maja 2012. godine, na 60. rođendan je dobio nagradu „Corvin-lánc” koja izražava poštovanje mađarskog naroda prema njegovom radu.

zoltan_kocsis_02

Izvori:
Arhiv Udruženja „Electe“ Subotica
www.rts.rs
fotografije: Zdenko Štricki

Šta Vi mislite?