Electe

Drugo veče International Piano Festa

Drugo veče International Piano Festa započelo je u spratnom prostoru Savremene galerije Subotica, koncertom mladog umetnika Pajlojtaj Janoša iz Budimpešte.

Delo velikog kompozitora 19. veka Johanesa Bramsa, Šest komada za klavir iz opusa br. 118, bio je izbor za otvaranje solističkog koncerta ovog mladog umetnika u Subotici. Već nakon prvog izvedenog komada, zahvaljujući posebnosti prostora, postalo je jasno da će koncerti u Savremenoj galeriji biti drugačiji i po zvučnosti i po prisnosti publike i umetnika koji budu nastupili u ovom prostoru tokom Festivala.

Intervju PANNON RTV s Palojtaj Janošem možete pogledati OVDE.

Bramsovi komadi sami po svom karakteru raznovrsni, pružili su mogućnost umetniku da u toku izvođenja ispita i otkrije prednosti, ali i eventualne mane nastupa u ovakvom ambijentu. U nastavku nastupa, publika je mogla da doživi deo impresionističkog stvaralaštva Kloda Debisija slušajući tri slike iz njegove prve knjige, Odrazi u vodi, Omaž Ramou i Pokret.

Za kraj programa, umetnik se vratio korenima, nacionalnom kompozitoru Beli Bartoku i izveo svitu pod nazivom Napolju, kojom je veoma uspešno prikazao svoje tehničke mogućnosti i skladno izveo sve stavove. Po završenom koncertu, publika je Janoša pozvala na bis, koji je činila takođe Bartokova obrada narodne mađarske pesme Zvezde, zvezde.

Galerija fotografija

 

Drugo veče nastavljeno je u prostoru Velike većnice Gradske kuće, a na njemu su svoje umeće izvođenja na klaviru, kao pijanistički duo prikazali Eva-Marija Vajnrajh i Tomohito Nakaiši. Oni zajedno čine Piano duo FOURTE, osnovan u Vajmaru u Nemačkoj.

Tokom nastupa publici su predstavili dela pisana i aranžirana za dva klavira, ali takođe i dela za četvororučno izvođenje na jednom klaviru.  Koncert je započeo Varijacijama na Paganinijevu temu Vitolda Lutoslavskog, koju je publika festivala prethodno veče saslušala u izvođenju bračnog para Kanazava-Admoni. No, bez obzira na to, ovo delo bilo je odličan izbor za otvaranje koncerta, i uvod u Patetični koncert Franca Lista, koji je sa sobom nosio pregršt boja i emocija zahvaljujući izvođenju dua FourTe.

Iz moje otadžbine ciklus je simfonijskih poema koje su obeležile stvaralaštvo Bedžiha Smetane. Izvođenje poeme Moldavija za klavir četvororučno izmamio je dodatnu pažnju auditorijuma koji je s pažnjom pratio pokrete i zvuk tečnog preplitanja melodijskih linija u izuzetno spretnom izvođenju mladih umetnika. U nastavku programa usledela je kompozicija pijanistkinje Eve-Marije Vajnrajh, koju je opisala kao mešavinu japanske i evropske muzike. Posebnost ovog dela, osim što je nastalo u stilu savremenog stvaralaštva, jeste spoj ritmičko-harmonskih mogućnosti klavira. Umetnici koriste dlanove, te blagim udarcima o određene žice klavira stvaraju novi, prozračan i širok zvuk koji u ritmičkom smislu dopunjuje vodeće glasove.

Koncert je zvanično završen Jermenskom rapsodijom Arutiuniana/Babajaniana u okviru koje se raspoznaje egzotičnost muzičkih lestvica karakterističnih za krajeve koji su definitivno bili inspiracija za nastanak ovakvog dela. Osim tonskih nizova, prisutne su i česte promene harmonija i ritmova, koje ukazuju da poreklo ovog dela definitivno ne dolazi s evropskih prostora. Pozivima na bis, publika je uspela da izmami još dva dela obradu Tanga Astora Pjacole, i šaljiv komad iz Albuma za decu Bele Bartoka koji su umetnici izveli skupljenih šaka i ispruženih palčeva.

 

Šta Vi mislite?