Electe

ZAVRŠEN FEMUS – OTVORENA SEZONA!

Udruženje Electe je 28. februara 2015. godine otvorilo petu Koncertnu sezonu Subotice 2015 festivalom Femus u prepunoj sali Velike većnice u Gradskoj kući. Predsednik Electe, Miloš Radović otvorio je novu sezonu rečima zahvalnosti subotičkoj publici i najavom da će za desetak dana na sajtu electe.org biti kompletan program nove sezone sa svim datumima i muzičkim programima koji će pratiti 2015. godinu. „Obećavamo ove godine veoma atraktivnu Koncertnu sezonu koja će imati puno istaknutih solista iz naše zemlje i iz inostranstva, imaćemo kamerne ansamble i orkestre, tako da obećavamo izuzetno uzbudljivu sezonu.“Solistički resital u sklopu festivala Femus 2015, održala je solo oboistkinja Beogradske filharmonije Sanja Romić, u klavirskoj saradnji pijanistkinje Nataše Srdić-Jan. Nesvakidašnji instrument koji se retko čuje u našem gradu, subotička publika je s oduševljenjem prihvatila i saslušala dela pisana od 18. do 21. veka muzičkih stvaralaca poput Masenea, Šumana, Ravela, Bartoka i Grgina. Nakon uspešno izvedenog programa koji je bio pretežno lirskog karaktera, ove mlade umetnice publika je pozvala na bis koji je bio poznati Oblivion kompozitora Astora Pjacole, delo pisano upravo za obou.

Veliku snagu i energiju za dalji rad naše organizacije pokazuje i velik odziv takmičara koji su se prijavili na festival FEMUS 2015, a dolaze iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i iz svih delova naše zemlje. Takmičarski deo je bio posebno zanimljiv, a ono što je posebno interesantno je da su ove godine stručni žiri činili profesori iz Slovenije – flautista Matej Zupan, klarinetista Jože Kotar i predsednik žirija Levente Puškaš saksofonista iz Mađarske. Stučni žiri je imao izuzetno težak zadatak da odabere i nagradi najbolje takmičare u svim kategorijama i disciplinama.

Na koncertu laureata festivala Femus 2015, u nedelju 1. marta, u Velikoj većnici Gradske kuće, nastupili su takmičari koji su u kategorijama od prve do četvrte, poneli titulu Prve zlatne nagrade. Po završetku muzičkog programa, žiri je doneo odluku o glavnim nagradama festivala i dodelio Prvu, Drugu i Treću nagradu za FEMUS 2015. Posebna priznanja dodeljena su najboljim korepetitorima i muzičkim pedagozima u svim disciplinama – flauta, klarinet i saksofon.

1st FEMUS prize – Hetei Bako Teodora (Budimpešta, Mađarska) – flauta
2nd FEMUS prize – Raičević Matija (Novi Sad, Srbija) – klarinet
3rd FEMUS prize – Stojić Antea Filipa (Metković, Hrvatska) – saksofon

Najbolji muzički pedagozi ove godine su Aleksandar Burkert (flauta), Balogh Gabor (saksofon) i Lazar Kondić (klarinet). Najbolji klavirski saradnici prema odluci žirija su Sanja Knežević Gavrilović za disciplinu flauta, Horvath Andrea za disciplinu klarinet i Milan Boca za disciplinu saksofon.

[fsg_gallery id=“25″]

Posebnu zahvalnost dugujemo našim dugogodišnjim prijateljima i sponzorima koji su i ove godine obradovali najbolje takmičare svojim poklonima, a to su Pionir Subotica, Editio Musica Budapest i Media&Music. Takođe želimo da zahvalimo Lokalnoj samoupravi Grada Subotice, koja već dugi niz godina pokazuje interesovanje i podržava sve programe koje organizujemo u našem gradu.

Zahvaljujemo se i prijateljima iz Paradox Group iz Valjeva koji su pomogli realizaciji video produkcije i snimanju nastupa svih takmičara u toku festivala, ali takođe i timu organizacije WebMedia koji nam nesebično pomaže u održavanju internet prezentacija femus.info i electe.org.

Šta Vi mislite?