Electe

Uvod u savremenost

Veče pod nazivom Uvod u savremenost održano je 26. septembra 2013. godine, a sam projekat je proizvod višegodišnje saradnje Moderne galerije “Likovni susret” I Udruženja “Electe” Subotica.

Prema rečima v.d. direktorke Nele Tonković ovaj projekat je korak napred u koraku interdisciplinarnosti, kojim se takođe pokušavaju pomiriti profesije koje se bave umetnošću.

Ovim događajem organizatori su pokušali razjasniti da li postoje određene paralele u razvoju savremene muzike i savremenog slikarstva. Projekat je takođe imao za cilj približavanje savremene umetničke muzike subotičkoj publici.
Ovaj muzičko-vizuelni koncept na naše veliko zadovoljstvo realizovli smo u saradnji sa Modernom galerijom „Likovni susret“ i istoričarkom umetnosti Nelom Tonković koja je napravila izbor vizuelnih dela, iz zbirke ove galerije.
Kako je umetnost uvek pratila način čovekovog života, pa je recimo muzika Baroka bila muzika strogih formi reda i pravila, tako savremena umetnost prati današnji način čovekovog života i predstavlja muziku kratku, efektnu, punu naglih promena raspoloženja baš kako izgleda život savremenog čoveka.
Veče je bilo protkano veoma interesantnim savremenim programom, a što se muzičkog dela programa tiče, posetioci su imali priliku da čuju:

• Četvrotonski valcer Gordana Tudora koji je izveo Adam Radetić (saksofon),
• Viktorija Bond – Šenblu koji je izvela Renata Rož (flauta),
• Preludijum za solo klarinet od Kšištofa Pendereckog koji je izveo Miloš Radović
• Aforizme za solo alt saksofon br.1 od Etien Rolin koji je izveo Adam Radetić

Šta Vi mislite?