Electe

Umetnost Mocarta u Subotici

Predstavljamo umetnike koji će na koncertu Sva lica Mocarta predstaviti deo stvaralačke umetnosti ovog velikana muzičke scene, na podijumu Velike većnice Gradske kuće u Subotici, u utorak 11. oktobra 2016. godine, s početkom u 20.00 časova. Ulaz je slobodan!

RADOSLAVA VORGIĆ ŽURŽOVAN, sopran – diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Odseku za opštu muzičku pedagogiju i Odseku za solo pevanje u klasi mr Milice Stojadinović. Master i doktorske studije završava 2015. godine na Johanes Gutenberg univerzitetu u Majncu u klasi prof. Klaudije Eder. Tokom studija u Nemačkoj bila je član „Mladog ansambla“ Državne opere u Majncu gde ostvaruje uloge Lucia u operi „Silovanje Lukrecije“ (Britten), Armida u operi „Rinaldo“ (Handel), Abel u operi „Prvo ubistvo Kaina“ (Scarlatti), Tankredi u operi „Oslobodjenje Jerusalima“ (Pallavicino) i Suzana u operi “Figarova ženidba” (Mocart). 2012. godine kao Coscoletto u istoimenoj opereti Ofenbaha i kao Flaminija u operi “Život na mesecu“ (Hajdn) peva u Državnoj operi u Rudolštatu.
Saradjuje sa simfonijskim orkestrom Makris, ansamblom Nju Triniti Barok, vokalnim horom i orkestrom Orfelin, državnom filharmonijom Rajna-Palatinat, omladinskim orkestrom Odeon, ansamblom Nojmajer Konzort i ansamblom Sarband.
Tokom školovanja usavršavala se na majstorkim radionicama sa eminentnim profesorima poput Eme Kirkbi, Andreasa Šola, Šeril Studer, Helen i Klaus Donat, Volfgang Kačner, Ton Kopman i drugih. Dobitnik je nagrada Kamerne opere Rajnsberg , međunarodnog takmičenja u Nojštatu, baroknog takmičenja TAMIŠ u Sarbrucken, kao i takmičenju solo pevača u Rumi. Bila je stipendistkinja Fondacije “Valter-Kaminski“ u Nemačkoj, „Fonda za mlade talente Ministarstva za omladinu i sport „Dositeja“, „Akademije nauka i književnosti Majnc“, Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanija Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović Kalin“ i Humanitarnog fonda „Privrednik“.
Srpskoj publici se predstavlja 2015. ulogom Anđelike u operi „Orlando” (Hendl) u Teatru i operi Madlenijanum. Član je Nove Beogradske opere, kao i gost pevač u Državnoj operi u Vizbadenu (Nemačka). Posebnu ljubav neguje prema baroknoj muzici, nemačkom lidu i pedagoškom radu.milikic_vorgic_mocart

VESNA MIŠIĆ MILIKIĆ, klavirsrednju muzičku školu “Isidor Bajić” završila je u klasi prof. Lidije Gvozdanović. Diplomirala i magistrirala je klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke.
Učestvovala je na majstorskim kursevima Arba Valdme, Rite Kinke, Kristofa Bernera (Christoph Berner), kao aktivni polaznik, a kao asistent bila je angažovana na majstorskim kursevima prof. Rite Kinke i Paula Gulde.
Učesnik je i dobitnik nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima ( Novi Sad, Beograd, Rim, Bratislava).

Sarađivala je i nastupala sa Nikolom Srdićem, Laurom Levai –Aksin, Jože Kotarom, Rakel Kamarinjom (Raquel Camarinha), Kristijanom Borošem, Senkom Nedeljković, ansamblom Musica viva, Tajj kvartetom… Oficijelni je korepetitor međunarodnog takmičenja Anton Eberst u Novom Sadu ( 2008, 2010, 2012, 2014). Solistički je nastupala u zemlji i inostranstvu. Snimala je više puta za radio i televiziju.

Autor je projekata francuske umetnosti- 2012. g. Debussy Fest; 2013. g. Poulenc – Monah i mangup; 2014. g. – 1914. nada i beznađe; 2015. g. Ko je ko u Parizu?, koji su realizovani u gradovima Srbije pod pokroviteljstvom Francuskog instituta, a koprodukciji Muzičke omladine Novog Sada, Kulturnog centra Beograda i “Electe“ iz Subotice.
Vanredni je profesor na predmetu korepeticija na klavirskoj katedri Akademije umetnosti u Novom Sadu.

NEMANJA MIHAILOVIĆ, fagot – rođen je u Kovinu 1985. godine. Srednju muzičku školu „Mokranjac” je završio u klasi prof. mr Mirka Isaeskog. Kod istog profesora je i studirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja osvojio je niz nagrada na Republičkom takmičenju i Festivalu muzičkih škola Srbije (1999, 2001. i 2003. godine).

Osnivač je kamernog ansambla DAMS+, duvačkog trija na Fakultetu muzičke umetnosti i duvačkog kvinteta „Majstori duvači“. Bio je stalni saradnik Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ na mestu solo fagotiste, sa kojim je nastupao i kao solista. Kao honorarni član je sarađivao sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, a takođe i sa Vojvođanskim kamernim orkestrom, orkestrom Beogradske filharmonije i Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, sa kojima i danas sarađuje. Kao član Festivalskog orkestra učestvovao je na festivalima Bemus (2005) i KotorArt (2006). Održao je nekoliko resitala u zemlji.

Bio je polaznik majstorskih kurseva za fagot kod Mauricio Paeza, Knuta Sanstevolda, kao i kamernu muziku kod Viole Mokroš, Norberta Girlingera, Boštjana Lipovšeka i francuskog duvačkog kvinteta „Le concert impromptu“. Od 2010. do 2013. je učestvovao u projektima Nemačko-Skandinavske omladinske filharmonije, na koncertima u velikoj sali Berlinske filharmonije i Hamburgu. Član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Orfelin“ i Novosadskog duvačkog kvinteta. Od 2008. godine je zaposlen kao solo fagotista orkestra Opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Svira na instrumentu graditelja Živana Šarčevića.

mihailovic_mocart

CHRISTOPH MICHAEL WILHELM JAHN, violončelo – rođen je u Erfurtu (Nemačka) 1977. godine. Diplomirao i magistrirao je na Hochschule fuer Musik Franz Liszt u Weimaru (Nemačka) u klasi profesora Brunhard Boemea. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja, medju kojima se ističe II nagrada na Državnom takmičenju Nemačke Jugend musiziert (1996.godine).

Usavršavao se u klasi profesora Bogumila Karakonova u Sofiji (Bugarska), kao i kod profesora Gerharda Mantela, Petera Leiseganga, Christopha Richtera, Tobiasa Khnea, Joerga Wolfganga Jahna, Jrgena Wolfa, Stephana Forcka (Vogler Quartett) i Ulricha Beetza (ABEGG Trio) u okviru letnjih kurseva.

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 2000. godine kao član orkestra Staatskapelle u Vajmaru, a zatim je bio angažovan u Simfonijskom orkestru Erfurta, Kamernoj filharmoniji Kelna i delovao kao vodja grupe violončela orkestra Lohorchester Sondershausen. Od 2009. godine živi u Novom Sadu, gde je stalno zaposlen u orkestru Srpskog narodnog pozorišta, a u sezoni 2011/2012. i 2016/2017. svira na poziciji vođe grupe violončela.

Angažovan je u Vojvođanskom simfonijskom orkestru i kamernom orkestru Camerata Academica, a nastavlja da sarađuje sa orkestrom Kamerne filharmonije Kelna kao gostujući član orkestra i solista tokom turneja. Član je i jedan od osnivača Gudačkog kvarteta Novi Sad.
Koncertira širom Nemačke, Velike Britanije i Irske, Francuske, Španije, Australije solistički i kao član kamernih ansambala.

christoph_mocart

Šta Vi mislite?