Electe

Svečano zatvorena još jedna koncertna sezona!

I ove godine članovi i prijatelji Electe su na jedan neformalan način zatvorili još jednu sezonu grada Subotice u organizaciji Electe. Pored najavljenog programa za bis je izvedeno delo Đulia Kačinija „Ave Maria“ u aranžmanu Eme Nađ Nemedi.

Ono što je posebno iznenadilo subotičku publiku bio je kratki performans na samom početku koncerta gde se iz publike začulo zvono telefona „Nokia Tune“ posle čega su svi članovi Electe sa različitih strana sale imitacijom na svojim instrumentima ponovili melodiju zvona. Ovo je sve sugrađane neočekivano iznenadilo a ceo performans propratili su velikim aplauzom i ovacijama. Između ostalog i ovo je razlog što subotička publika koncert svečanog zatvaranja svrstava u najinteresantnije koncerte u sezoni. Po mišljenju umetničke i stručne javnosti koncert je bio izuzetan užitak za sve ljubitelje umetničke muzike.

[fsg_gallery id=“22″]

Ove godine u sklopu Koncertne sezone Subotice nastupili su brojni reproduktivni umetnici, ansambli, horovi, orkestri iz naše zemlje i inostranstva. U godini koja je za nama pored brojnih kulturnih događaja, seminara i koncerata nastupili su Laura Levai Aksin, Marko Josifoski i Rita Kinka koji su otvorili Koncertnu sezonu Subotice. Imali smo nastup Mađarskog nacionalnog hora, organizovan je International Piano Fest gde se pored brojnih pijanista iz naše zemlje i inostranstva predstavio i jedan od najreprezentativnijih pijanista iz Republike Italije Daniele Petralia. U organizaciji Electe nastupio je orkestar „ODEON“ iz Minhena pod dirigentskom palicom Hulia Dogenvajlera Fernandeza povodom svečane proslave Dana grada Subotice, a organizovane su i večeri kamerne muzike gde su se predstavili mladi kompozitori Vojvodine kao i tematsko veče pod nazivom „Nada i beznađe 1914.“. Pored najavljenog programa koncertne sezone Electe je organizovalo i izvođenje opere „Didona i Enej“ pod dirigentskom palicom Tamare Adamov Petijević u pozorištu na sceni Jadran u saradnji sa Muzičkom školom „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, a u Subotici nastupio je i Vojvođanski mešopviti hor pod dirigentskom palicom Andreja Bursaća.

Pored Koncertne sezone Subotice i brojnih seminara, Electe je organizovalo i nastupe u drugim gradovima naše zemlje sa velikim uspehom. Organizovan je nastup orkestra „ODEON“ iz Minhena u sali beogradske filharmonije u Beogradu i nastup Vojvođanskog mešovitog hora u novosadskoj sinagogi.

Zahvaljujemo se svim sugrađanima i ljubiteljima umetničke muzike koji su pratili rad naše organizacije i Koncertnu sezonu Subotice i pozivamo ih da nas prate i u narednoj godini. Zahvaljujemo se i svim prijateljima, sponzorima, firmama, kompanijama, fabrikama, bankama i fondacijama. Posebno se zahvaljujemo Lokalnoj samoupravi Grada Subotice i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije što su prepoznali kvalitet i uvrstili Koncertnu sezonu Subotice u izbor projekata koje su finansirali.

Šta Vi mislite?