Electe

Drugi dan festivala FEMUS 2017

Drugi dan festivala FEMUS 2017 održan je u subotu, 25. februara. U takmičarskom delu programa, stručnom žiriju su se predstavili mladi izvođači klarineta iz naše zemlje, Slovenije i Mađarske. Na koncertu u Velikoj većnici Gradske kuće, publici se predstavila flautistkinja iz Banja Luke, Marija Pilipović.

Drugi dan takmičenja FEMUS 2017 održan je u subotu 25. februara na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku. Ovoga dana stručnom žiriju su se predstavili mladi klarinetisti i klarinetistkinje iz Mađarske, Slovenije i Srbije. Stručni žiri u sastavu Klaudija Rosi (Italija), Tadej Kenig (Slovenija) i Oskar Laznik (Slovenija) preslušao je kandidate, dodelio nagrade, a nakon takmičarskog programa dodelio diplome i dao stručno mišljenje o izvođenju svih takmičara. Svi zainteresovani kandidati mogli su da razgovaraju sa članovima žirija i saznaju koji su problemi najčešći, te kako da ih uspešno prevaziđu.

Koncert u Velikoj većnici Gradske kuće održala je flautistkinja Marija Pilipović. Ona je izvela kompozicije nastale u 21. veku i svojim nastupom prikazala nove kompozitorske tehnike koje se mogu primeniti u izvođenju na flauti. Marija je izvela kompozicije  Sare Glojnarić (Hrvatska), Lojza Lebiča (Slovenija), Đorđa Markovića (Srbija), Slobodana Kajkuta (Bosna i Hercegovina), Svetozara Nešića (Srbija) i Ljubomira Nikolića (Srbija).

Galerija fotografija – Drugi dan festivala FEMUS 2017

Fotografije: Zdenko Štricki

Koncert laureata

Večeras će u Velikoj većnici Gradske kuće biti održan Koncert laureata s početkom u 20 časova. Ovaj koncert je deo festivala FEMUS 2017, te kao takav predstavlja svojevrsno takmičenje najboljih učesnika. Subotičkoj publici predstaviće se najbolji takmičari. Stručni žiri u će dodeliti tri glavne nagrade festivala; Prvu, Drugu i Treću nagradu festivala FEMUS 2017.

Takođe, međunarodni žiri će dodeliti posebna priznanja najboljim pedagozima i najboljim klavirskim saradnicima, u sve tri discipline. Njihov značaj i doprinos u radu sa mladima je veoma značajan, zbog toga što prvenstveno svojim angažmanom podstiču mlade umetnike na rad, uspeh i negovanje muzičkog talenta.

Ulaz na Koncert laureata je slobodan za sve zainteresovane ljubitelje umetničke muzike!

 

 

Šta Vi mislite?