Electe

Umetnički direktor o INTERNATIONAL PIANO FESTU 2015.

Za naš sajt intervjuisali smo doc. dr Noemi Gereg, Umetničkog direktora Electe koja je ujedno i Umetnički direktor INTERNATIONAL PIANO FESTA 2015, i koja je iznela svoja iskustva i utiske u organizaciji ovog festivala:

„Organizovati Piano Fest, ili bilo koji drugi festival je veliki izazov u našoj državi. Dešavanja internacionalnog karaktera sa priznatim umetnicima evropskih ili svetskih scena zahtevaju da osnovni uslovi u kojima se ona odvijaju, npr. datum ili mesto održavanja, budu fiksirani već minimalno pola godine ili godinu dana unapred. Nažalost dogovori čak i oko najobičnijih elemenata organizacije već na samom početku predstavljaju veliki problem s obzirom na to da Subotica nema adekvatnu koncertnu dvoranu.

Druga neprijatnost koja se naravno uvek javlja je problem finansija, čak i u slučaju da umetnici dolaze pro bono, sviraju u humanitarne svrhe, veliki su izdaci: putni troškovi, hoteli, promotivni materijal, itd. Nemam nameru da se žalim, jer uz puno truda i rada smo uspeli da na najlepši mogući način organizujemo celu manifestaciju, ali želim neizmerno da se zahvalim svim kolegama što su prihvatili nastup već mesecima unapred, bez ikakve sigurne informacije o tome kakve uslove možemo da im obezbedimo.

S obzirom na to da ih lično dugo znam i pratim njihove sviračke karijere, mene nije iznenadio visok nivo profesionalizma koji su oni emitovali u svojim izvođenjima. Radi se o četiri potpuno različita karaktera, sa različitim pijanističkim školama. Repertoar je bio raznovrstan, mislim da su slušaoci svako veče mogli da čuju na repertoaru nešto što je po njihovom ukusu. Mogli smo da doživimo veoma uzbudljive momente, vatrene, virtuozne delove, duge minute pevanja na instrumentu, iznenađujuće tišine.

Kad su četiri večeri za redom koncerti posvećeni klavirskoj muzici publika neminovno upoređuje sviranja. Čula sam komentare kako su određeni koncerti bili bolji ili manje zanimljivi, ili naprotiv potpuno fascinantni. O ukusima ne vredi raspravljati. Ono što je nama bitno je da je publika pričala o izvođenjima, izvođačima i muzici napisanoj za klavir. Bitno je da je INTERNATIONAL PIANO FEST 2015. stvorio atmosferu za razmišljanje i raspravu uopšteno o temi sviranja klavira što je veoma važno za dalji razvoj pijanizma u Subotici.“

Šta Vi mislite?