Electe

FEMUS 2017 – Svečano otvaranje

FEMUS 2017Festival muzike Subotica, otvoren je sedmi put po redu u petak 24. februara.  Takmičarski program u okviru koga su nastupili mladi umetnici koji sviraju saksofon održan je na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku. Solistički koncert Tadeja Keniga u Velikoj većnici otvorio je Koncertnu sezonu Subotice.

Prvi takmičarski dan festivala FEMUS 2017 održan je u petak 24. februara na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku. Tokom popodnevnih časova, stručnom žiriju su se predstavili mladi saksofonisti i saksofonistkinje iz Mađarske, Slovenije i Srbije. Stručni žiri u sastavu Klaudija Rosi (Italija), Tadej Kenig (Slovenija) i Oskar Laznik (Slovenija) preslušao je kandidate, dodelio nagrade, a nakon takmičarskog programa dodelio diplome i dao stručno mišljenje o izvođenju svih takmičara.

Počela Koncertna sezona 2017.

Solistički koncert Tadeja Keniga, klarinetiste iz Slovenije svečano je otvorio Koncertnu sezonu Subotice u Velikoj većnici Gradske kuće s početkom u 20 časova. Dela Šumana, Denisova, Debisija, Pulanka, Rosinija nizala su se jedno za drugim, lepršavo i lako. Uz klavirsku pratnju Nataše Srdić Jahn, pijaniskinje iz Novog Sada, prof. Kenig je veoma uspešno izveo kompozicije nastale u različitim stilskim epohama. On je takođe pokazao izvrstan umetnički nivo interpretacije, uključujući virtuoznost, dinamičko nijansiranje, i sve to kroz odličnu komunikaciju s publikom.

Galerija fotografija

Photos by: Zdenko Štricki i Slaven Dević

Večerašnji koncert

Večeras, u subotu 25. februara, solistički koncert za flautu izvešće mlada Banjalučanka Marija Pilipović, koja će izvesti kompozicije mladih savremenih slovenskih umetnika. Mesto: Velika većnica Gradske kuće, vreme: 20 časova! Čekamo Vas!

MARIJA PILIPOVIĆ (flauta) – rođena u Zagrebu. Osnovne i magistarske studije završila u Banjoj Luci, u klasi prof. mr. Laure Levai-Aksin. Pored brojnih solističkih koncerata širom Bosne i Hercegovine, i zemalja okruženja, nastupila je i kao član različitih kamernih ansambala (Banjalučki barokni ansambl, Banjalučki trio, kvartet flauta Flutete) na festivalima Sarajevska zima, Dani Vlade S. Miloševića, Mermer i zvuci, Mokranjčevi dani, Festival savremene muzike.

Sarađivala je i sa brojnim umetnicima koje je okupio Studio 6 iz Novog Sada gde su se premijerno izvodile savremene kompozicije vojvođanskih kompozitora.

Kao student Muzičke akademije u Banjoj Luci učestvovala je u snimanju nekoliko kompakt diskova simfonijskog orkestra združenih akademija iz Beograda, Kragujevca, Podgorice.

Od 2011. godine koncertira na mestu prve flaute Banjalučke filharmonije, a od 2014. radi kao asistent na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci na Katedri za kamernu muziku. 2016. godine učestvuje u Rezidencijalnom programu Foruma slavenskih kultura, koji je, u velikoj konkurenciji, izabrao 6 umetnika iz 13 zemalja da kroz muzičku, filmsku, vizuelnu i primenjenu umetnost promovišu tradiciju i kulturu slavenskog naroda.

Šta Vi mislite?