Electe

Kako Vam je bilo u Parizu?

Nakon prošle godine, koja je širom sveta odjekivala podsećanjem na Prvi svetski rat, Francuska muzička jesen donosi novu temu u okviru Koncertne sezone Subotice 2015.

Koncert „Ko je ko u Parizu“ održan je 11. oktobra u Velikoj većnici Gradske kuće, na kome su nastupili Kristijan Boroš (klarinet), Nemanja Mihailović (fagot) uz klavirsku saradnju Vesne Mišić Milikić i Nataše Srdić Jahn.

Ideja projekta prvenstveno ima za cilj predstavljanje Pariza kao centra sveta u muzičkom umetničkom stvaralaštvu, s obzirom na to da su u ovom gradu stvarali osim Francuza i umetnici iz celog sveta, Amerike i drugih evropskih zemalja. Veliki centri uvek privlače ljude, što je i rezultiralo umetničkim procvatom Pariza u 20. veku.

Program za ovaj koncert bio je postepeno formiran i to pažljivo biranim delima za instrumente koji se ne čuju toliko često kao solistički. Odabrana su dela kompozitora koji su stvarali za klarinet i fagot. Na koncertu su izvedene kompozicije Rejmonda Galoa-Montbruna – koncertni komad za klarinet i klavir, Kamija Sen-Sansa – Sonata za fagot i klavir G-dur, Žana Fransea – Tema sa varijacijama, Aleksandra Tonmana – Svita za fagot i klavir i Karla Maria Vidora – Introdukcija i rondo za klarinet i klavir iz opusa 72.

Ovaj koncert istakao se svojom posebnošću iz razloga što su umetnici, izvođači ovih muzički veoma sadržajnih dela, kratkom i zanimljivom pričom o onome što će odsvirati uvodili publiku u svaku kompoziciju. Ovakvo predstavljanje izvedenih dela, na publiku je ostavilo veoma pozitivne utiske. Subotička publika je na neposredan način saznala o vrstama fagota koji postoje, o životima kompozitora, njihovim putovanjima, ali i o društvu u kome su se ovi stvaraoci kretali. Kako sami umetnici tvrde, predstavljanje kompozitora predstavlja uvođenje publike u izvođenje kompozicije, i ne predstavlja veliku novinu. U zapadnom svetu je ovo veoma česta pojava, čak i neizbežna.

Umetnici i nakon ove četvrte godine saradnje sa Francuskim institutom očekuju nastavak uspešne saradnje, te objašnjavaju da ova institucija osluškuje i na sve načine pomaže muzičarima u ostvarivanju muzičkih događaja u okviru manifestacije Francuska muzička jesen.

[fsg_gallery id=“34″]

Šta Vi mislite?