Electe

Svečano otvoren International Piano Fest u znaku sećanja na Zoltana Kočiša

Svečano otvaranje ovogodišnjeg International Piano Festa pripalo je mladom, slepom pijanisti iz Mađarske, Tamašu Erdiju. On je svoj nastup u Subotici posvetio nedavno preminulom pijanisti, kompozitoru i dirigentu Zoltanu Kočišu.Kao i prethodnih godina, publiku International Piano Festa su uvodnim rečima pozdravili Noemi Gereg, umetnički direktor festivala i Miloš Radović, predsednik Electe.

„Uvek ćemo se truditi da vam pružimo vrhunska izvođenja umetnika iz naše zemlje i inostranstva, a zajedno sa vama pratićemo sve događaje koji nas očekuju na ovogodišnjem festivalu. Uvek ćemo se truditi da budemo inspirativni i inovativni i da vam predstavimo sve novine iz sveta klasične umetničke muzike.“ – obećao je Miloš Radović pred početak koncerta.

Tamaš Erdi je s neverovatnom lakoćom izveo Sonatu u cis-molu, poznatiju pod nazivom Mesečeva Sonata koju je Ludvig van Betoven napisao 1801. godine u Mađarskoj. Tri klavirska komada Franca Šuberta još su više zainteresovala publiku, nakon kojih je takođe Mefisto valcer Franca Lista, ostavio jak utisak.

erdi_d70_4

Po završetku zvaničnog dela koncerta, publika je pozivala ovog mladog umetnika više puta na bis, te je tako Tamaš Erdi izveo još i Mesečinu Kloda Debisija, Sposalizio Franca Lista, Šubertov Impromptu u Es-duru, i Bartokovu kompoziciju Veče kod sekelja. Nakon poslednjeg bisa, publika je i dalje pozdravljala ovog sjajnog umetnika gromkim aplauzom.

Posetioci koncerta mogli su u ovoj večeri nabaviti kompakt diskove pijaniste Erdi Tamaša, koji do sada ima objavljene tematske CD-ove; Šubert, Šopen, Mozart i disk sa delima Bartoka i Lista.

erdi_d70_9926

U toku International Piano Festa svi posetioci imaju mogućnost da nabave programsku knjižicu ovogodišnjeg festivala po simboličnoj ceni od 200 RSD.

Pozivamo vas ovom prilikom na sledeći koncert International Piano Festa, koji će biti održan u ponedeljak 14. novembra, u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova. Nastupa Klavirski duo Elmazi koga čine mlade umetnice Lejla i Anita Elmazi. Za subotičku publiku izvešće deo svog koncertnog programa koji čine dela Šumana, Griga i Rahmanjinova.

I ove godine lokalna samouprava Grada Subotice predstavlja glavnog partnera u realizaciji Koncertne sezone i International Piano Festa 2016. Takođe, tu je i veliki broj prijatelja i sponzora koji na različite načine pomažu realizaciji projekata Electe, pa tako i International Piano Festa.

Programska.16m

Šta Vi mislite?