Electe

A šta kažu umetnici?

Nakon koncerta „Ko je ko u Parizu“ razgovarali smo sa Vesnom Mišić Milikić, pijanistkinjom i jednom od autora koncerta, ali i sa Nemanjom Mihailovićem koji se subotičkoj publici predstavljao izvođenjima francuske muzike na svom instrumentu – fagotu.

U sklopu Francuske muzičke jeseni prošle godine su se bavili teškim temama, I svetskim ratom i stradanjima. Nakon ovoga umetnici su poželeli da izvedu nešto vedrije, nešto lepše, da vrate veru u čovečanstvo. Tako su došli na ideju da prikažu Pariz kao centar umetnosti, ne samo Francuze koji dolaze da studiraju ili rade u Parizu, već iz celog sveta. Znamo da je baš posle Prvog svetskog rata jako puno Amerikanaca bilo u Parizu, i da su sa svih strana Evrope dolazili umetnici i tako prosto doživeli neki procvat u 20. veku i sve to je rezultiralo nekom novom energijom. To je tokom istorije uvek bilo tako. Veliki centri uvek privlače ljude. Tako su ovi mladi umetnici došli na ideju da stave grad kao inspiraciju i da vide šta će odatle dobiti.

“Tako se rodio program, polako, nekako smo razmišljali, gledali smo koje instrumente. Tražili smo nešto što se ne čuje svaki dan, pa smo zbog toga došli na ideju da napravimo kombinaciju sa fagotom i klarinetom, pogotovo fagotom koji se stvarno retko čuje na koncertnom podijumu. Mislili smo da će to možda biti zaniljivo za publiku.” kaže Vesna Mišić Milikić za electe portal.

“Jao, ja se vama puno zahvaljujem, vi ste divni – ja to moram da kažem. Po ovakvom vremenu, kada pljušti kiša… Mi smo sve vreme razmišljali o tome da je nedelja uveče, kako pada kiša, ko će doći? Ali vi ste toliko ustvari animirali publiku i toliko ste napravili dobru reklamu i dobra obaveštenja, tako da ste vi napunili salu. Mi ništa drugo ne možemo da poželimo osim toga. I zaista se uvek dobro osećamo i dobrodošli. Tako da ja nemam da vam kažem ništa negativno, osim da samo nastavite tako i želim puno sreće u budućnosti!” – Vesna Mišić Milikić.

„Nemam ništa da predložim organizatoru, osim da nastavi da organizuje, i da radi na tome da ovi koncerti i programski budu i dalje raznovrsni i da dovedu mnogo publike na koncerte. Stvarno je večeras bilo baš dosta publike i nama je zadovoljstvo da sviramo pred punom salom i da im prezentujemo nešto novo, nešto što možda nisu čuli. Tako da – odlično je. Nemam šta da zamerim.“ – kaže Nemanja Mihailović za electe portal.

Šta Vi mislite?