Electe

Sva lica Mocarta

Koncertna sezona Electe nastavlja se muzičkim događajem pod nazivom Sva lica Mocarta. Koncert će biti održan  u utorak 11. oktobra 2016, u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova.

Sva lica Mocarta naziv je projekta udruženja Artempo iz Novog Sada. U koncertnim dvoranama celog sveta, 2016. godina obeležava se kao jubilarna i posvećena je 260-godišnjici od rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta.

Tako će i u Subotici, organizacija Electe upravo nastaviti svoju Koncertnu sezonu 2016, koncertom pod nazivom Sva lica Mocarta. U Velikoj većnici Gradske kuće, 11. oktobra sa početkom u 20 časova u Subotici će se predstaviti umetnici iz Novog Sada. Nastupaju sopranistkinja Radoslava Vorgić Žuržovan, fagotista Nemanja Mihailović, violončelista Kristof Mihael Vilhelm Jan i pijanistkinja Vesna Mišić Milikić.

Nakon više godina uz izvođenja muzike francuskih kompozitora, nastavak saradnje Artempa i Electe se nastavlja, ali ovoga puta se odlučuju na koncepciju koncerta nešto drukčijeg oblika.
Program koncerta biće satkan isključivo od dela Volfganga Amadeusa Mocarta. Tako će publika imati priliku da posluša solo pesme i arije iz Mocartovih opera za sopran uz klavirsku pratnju, ali takođe i sonatu za fagot i violončelo koja se veoma retko može čuti kod nas.

Koncert posvećujemo…

Volfgang Amadeus Mocart (Wolfgang Amadeus Mozart) – 27. januar 1756 – 5. decembar 1791.

V. A. Mocart je rođen u Salzburgu (Austrija), u porodici u kojoj je otac bio violinista i kompozitor. Već kao dečak pokazivao je svoje genijalne muzičke sposobnosti; u petoj godini napisao je svoj prvi komad, objavio prvo delo sa sedam godina, a prvu operu napisao je kada je imao 12 godina. Pored toga, on je bio odličan pijanista i violinist već sa svojih šest godina. Sa svojom sestrom Maria Anom je putovao celim svetom i nastupao za plemstvo i aristokratiju.

Kada je odrastao, Mocart se preselio u Beč i pokušao da zarađuje kao pijanista i kompozitor. Međutim, imao je veliki problem – da shvati činjenicu da više nije dete genije. On je i dalje bio muzički genije, ali pošto je odrastao, ljudi se nisu toliko više na njega osvrtali. Muzičari su u to vreme bili u službi elitnih krugova kao sluge, u čemu Mocart sebe nikako nije mogao da zamisli.

Preminuo je kada je imao 35 godina. Tokom svog kratkog života, stvarao je različite muzičke forme, uključujući opere, simfonije, koncerte, mise, dela kamerne i solističke muzike. Iza sebe je ostavio šest stotina kompozicija koje se i u 21. veku izvode svakodnevno na svim kontinentima naše planete.

Iako je prošlo 260 godina od njegovog rođenja, u svetu se i danas smatra muzičkim genijem!

Šta Vi mislite?