Electe

Muzički kaleidoskop

Muzički kaleidoskop naziv je koncerta koji publiku nije ostavio ravnodušnom u utorak 8. aprila. Ove večeri predstavili su se mladi umetnici iz Italije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Raznovrsnost muzičkih dela koja su izvedena u toku koncerta, u pravom smislu te reči, opravdala je naziv još jedne pijanističke večeri festivala klavirske muzike u Subotici.Dela Ludviga van Betovena, Sonatu cis-mol i Sonatu quasi fantasia, I stav izveo je pijanista iz Italije Rikardo Insinga. Mladi pijanista iz Italije nagrađivan je na takmičenjima poput Internacionalno pijanističko takmičenje Kanikatija (2012), Nacionalno takmičenje Đuzepe Lerna u Floridiji (Sicilija), Nacionalno takmičenje Tutt’arte u Kataniji (2012). Takođe je prisustvovao brojnim seminarima poznatih pijanista u svetu, a njegov repertoar se pretežno zasniva na delima iz perioda klasicizma i romantizma.

Lili Bogdanova iz Bugarske, rođena je 1994. godine, a od svoje pete godine svira klavir. Na koncertu se predstavila publici delom Frederika Šopena – Fantazija u f-molu op. 49. Lili je učestvovala na državnim i međunarodnim takmičenjima kao što su Svetoslav Obretenov i Pijanističko takmičenje klasične i savremene muzike u Bugarskoj, Internacionalnom pijanističkom takmičenju Karl Filtč u Rumuniji, Takmičenju Korbi transkripcija u Velikoj Britaniji, na kojima je osvojila prve nagrade. Učesnica je letnjih festivala kamerne muzike Musica Mundi u Belgiji, gde je sarađivala sa istaknutim muzičarima.

Mađarsku rapsodiju br. 14 Franca Lista spretno i energično izvela je Kristina Feješ koja dolazi iz Mađarske. Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih ističe takmičenje Karl Filtč (Rumuniija), Bela Bartok (Mađarska), a takođe je dobitnica stipendije Eni Fišer (2011. godine). Prisustvovala je brojnim majstorskim kursevima, a sarađuje sa mađarskim orkestrima kao što su Savarijski simfonijski orkestar, BM Dunav Simfoničari, Simfonijski orkestar Segedin. Trenutno je gost predavač na Muzičkom konzervatorijumu Bartok Bela i ohrabruje mlade umetnike da prihvate izazov koji zahteva upoznavanje sa savremenom mađarskom muzikom.

Delo za levu ruku Aleksandra Skrjabina – Preludijum i nokturno op. 9, izvela je Tonja Čuić iz Hrvatske. Ona je veoma spretno i sa lakoćom izvela delo u kome je svaki trenutak bio ispunjen zvukom i skladnošću kojoj se kompozitor tokom svog rada muzički izražavao. Tonja je rođena 1989. godine, a po završetku studija klavira u Zagrebu primila je dekanovu i rektorovu nagradu, te upisala sledeći stepen studija u Karlsruju u Nemačkoj. Učesnica je brojnih letnjih akademija u celoj Evropi, dobitnica je stipendije Muzičkog univerziteta u Beču, a nastupala je sa kamernim orkestrima Hrvatske.

Za samu završnicu koncerta, sestre članice Klavirskog dua Gereg izvele su delo Karlosa Gardela – Por una kabeza za četiri ruke u aranžmanu Milice Ilić. Izuzetno sadržajan i muzički potkovan aranžman mlade pijanistkinje iz Beograda, publiku svih generacija nije ostavio ravnodušnim. Sestre Noemi i Enike Gereg su zaista uspele da u toku izvođenja opravdaju svoju međusobno savršenu komunikaciju putem muzike. Ovaj klavirski duo je učestvovao na majstorskim kursevima širom Evrope, a nagrađivane su na takmičenjima u Torinu, Rimu, Oslu i Beogradu.

Nakon izvedenog muzičkog programa publika je više puta svojim aplauzom pozivala umetnike na zajendički poklon i ovim dokazala da je Muzički kaleidoskop uspeo!

[fsg_gallery id=“6″]

Tekst: Tamara Štricki

1 komentar

    Šta Vi mislite?