Electe

Solistički koncert Irene Josifoske

U nastavku Koncertne sezone Subotice 2015, Electe Vas poziva na Solistički resital Irene Josifoske, mlade violončelistkinje iz Novog Sada. Koncert će biti održan u petak, 13. marta 2015. godine, u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova, a ulaz je slobodan. Ova mlada umetnica će uz klavirsku saradnju Eleonore Mali, pred subotičkom publikom izvesti dela Baha, Borenštajna, Betovena, Debisija, Milojevića i Paganinija.

IRENA JOSIFOSKA, rođena je 31. maja 1996. godine u porodici muzičara. Violončelo je počela da svira sa pet godina u klasi svoje majke prof. Judit Niderholcer Josifoski, u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, a trenutno je na drugoj godini Akademije Umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Marka Miletića.
Osvojila je oko 45 nagrada i priznanja, a za postignute rezultate, više puta je nagrađivana od strane „Fonda za mlade talente Republike Srbije“, čiji je trenutno i stipendista.
Od oko 450 javnih nastupa, od kojih su oko 50 resitali i solo nastupi uz pratnju eminentnih orkestara, posebno se izdvajaju: prvi solistički koncert već u osmoj godini, zatim nastup na kraljevskom „Belom dvoru“ u Beogradu, tri puta nastup na koncertima u okviru „Čelo festa“ u Beogradu. Kada je imala deset godina nastupila je kao solista sa „Novosadskim kamernim orkestrom“ u novosadskoj Sinagogi, a sa istim orkestrom svirala je kao solista na turneji u 10 gradova Vojvodine, 2008. godine. U novembru 2008. godine nastupila je kao solista uz pratnju „Vojvođanskih simfoničara“ u novosadskoj Sinagogi.
U aprilu 2014. objavljen je njen prvi kompakt disk, od strane švedske muzičke kuće „A-records“, uz klavirsku saradnju Eleonore Mali, sa kojom od malena sarađuje, a u septembru iste godine je izdat CD od strane Art-link-a i Societe Generale banke, na kom je snimak uživo sa koncerta održanog 5. januara 2014. godine na “Kolarčevom narodnom univerzitetu”, povodom dodele nagrade za “Najperspektivnijeg mladog umetnika u 2013. godini”.
Pohađala je majstorske kurseve kod poznatih violončelista i pedagoga, kao što su: Marc Coppey (Francuska), Mineo Hayashi (Japan), Ištvan Varga (Mađarska), Ksenija Janković (Nemačka), Stefan Popov (Velika Britanija), Aleksandar Knjazev (Rusija), David Starkwether (SAD), Mark Kosower (SAD), Daniel Müller Schott (Nemačka), Laszlo Mező (Mađarska), Leonid Gorohov (Nemačka), Vendi Warner (SAD), Dragan Đorđević (Srbija) i mnogih drugih profesora priznatih u svetskoj muzičkoj pedagogiji.
Svoje kompozicije su joj posvetili: Tibor Hartig, violončelista, Dejan Despić, akademik i kompozitor, Svetozar Saša Kovačević, kompozitor i Aleksandar Vujić, kompozitor.

Šta Vi mislite?